Drava International

Veliki požar na deponiji plastike u Osijeku, građani upozoreni zbog štetnih plinova

04.10.2023. 09:19 / Izvor: Agencije
pozar

Vatrom je zahvaćena uskladištena plastika na više hiljada kvadratnih metara.

U velikom požaru koji je buknuo sinoć na deponiji uskladištene plastike osječke kompanije “Drava International”, prema prvim informacijama nema povrijeđenih, gasi ga velik broj vatrogasaca, objekat je zatvoren, a radnici evakuirani, izvijestio je u srijedu Stožer Civilne zaštite Osijeka, javlja Hina.

Načelnik Stožera, osječki dogradonačelnik Dragan Vulin, izjavio je novinarima na mjestu događaja kako je požar, koji je planuo iza ponoći, kada se govori o osječkom području, do sada nezapamćenih razmjera.

Vatrom je zahvaćena uskladištena plastika na više hiljada kvadratnih metara, požar još nije pod kontrolom, a jutros se proširio i do proizvodnog objekta kompanije.

Na terenu su javne vatrogasne jedinice Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okolice.

Što manje boraviti na otvorenom

Vulin je zamolio sve građane Osijeka i okolice da što manje borave na otvorenom.

"Stanje nije toliko alarmantno da ne smiju izlaziti van, ali oni koji imaju problema s dišnim sistemom, neka se čuvaju, a svi neka zatvore prozore na svojim objektima, zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova, uslijed izgaranja plastike", dodao je.

pozar

Vjetar za sada dim ne nosi prema Osijeku, ali svakako treba biti oprezan, poručio je Vulin.

Ističe kako požar još uvijek nije pod kontrolom, ali s obzirom na sve angažirane vatrogasne snage  vjeruje da će vrlo brzo biti lokaliziran.

Za sada nema povrijeđenih osoba, bilo je nekoliko manjih intervencija Hitne pomoći prema vatrogascima, koji su bili izloženi iznimno visokoj temperaturi, rekao je dogradonačelnik Vulin.

Još nije poznat uzrok požara

Cijeli objekt je zatvoren, a svi djelatnici su evakuirani.

U samom pogonu bilo je raznih uskladištenih plinova i zapaljivih tekućina, koji se koriste u procesu proizvodnje i prerade plastike, pa smo od samog početka gašenja imali izazov kako to izmjestiti, i to je premješteno na siguran dio, koji nije zahvaćen požarom, istaknuo je Vulin.

Napominje kako tačan uzrok požara još nije poznat, i utvrdit će se očevidom, a vatra je buknula dalje od proizvodnog pogona, na vanjskom odlagalištu plastike.

Svjesni smo da bi gašenje, s obzirom na veličinu požarišta, moglo potrajati i nekoliko dana, kazao je dogradonačelnik Dragan Vulin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti