SRBIJANSKI PREDSJEDNIK

Vučić raspisao vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar

01.11.2023. 12:42 / Izvor: Agencije
vučić

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić raspisao je u srijedu izvanredne parlamentarne izbore koji će se u Srbiji održati 17. decembra ove godine.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić raspisao je u srijedu izvanredne parlamentarne izbore koji će se u Srbiji održati 17. decembra ove godine.

U obraćanju građanima Srbije nakon raspisivanja izbora Vučić je kazao kako se svijet danas suočava s brojanim izazovima u vremenu ratova i sukoba u kojem je neophodno da svi budu ujedinjeni u borbi za očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa Srbije.

Vučić smatra da će Srbija biti suočena s brojnim pritiscima zbog odnosa prema Kosovu i drugih regionalnih i svjetskih pitanja tako da je kampanja prilika da se na civiliziran način prikažu različite ideje, programi, politike koje se trebaju natjecati, ali tako da nikad ne ugroze vitalne nacionalne interese.

Srbijanski predsjednik je potpisao ukaz o raspuštanju Narodne skupštine Srbije, a Vučić i predsjednik srbijanske Skupštine Vladimir Orlić raspisali su izvanredne parlamentarne i izbore u više gradova i općina, uključujući i glavni grad, Beograd.

Raspisivanje izvanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora od šefa države do kraja godine zatražila je pismeno proeuropska oporba, a Vučić im je tada uzvratio da izbori "nisu fontana želja", te da bi mogli biti održani na proljeće iduće godine.

No nakon toga Vučić je najavio moguće raspisivanje izvanrednih izbora, ali ne samo parlamentarnih i beogradskih, već i u pojedinim općinama, u programu javnog servisa govoreći o situaciji na Kosovu poslije sukoba u kojima je ubijen jedan kosovski policajac i trojica iz skupine od tridesetak naoružanih i uniformiranih Srba.

Srbijanska opozicija, prilično rascjepkana na male stranke i koalicije, bez izrazito vodeće stranke, zasad se u političkom spektru raspoznaje u dva tabora. Jedan sebe naziva proeuropskom i okuplja partije centra, lijevog centra, građanske pokrete, udruge i inicijative, a svi skupa su organizatori prosvjeda "Srbija protiv nasilja".

S druge strane, desna opozicija za sebe tvrdi da je "suverenistička" ili "patriotska".

U Srbiji će s raspisivanjem izbora službeno početi predizborna kampanja koja će trajati do 14. decembra u ponoć kada će početi izborna šutnja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti