Akvizicije

Slovenački Telemach želi preuzeti T-2

24.11.2023. 11:04 / Izvor: seebiz.eu
telemach

Telemach će do kraja godine izdvojiti više od 500 miliona eura za ulaganja u akvizicije.

Telemach će do kraja godine izdvojiti više od 500 miliona eura za ulaganja u akvizicije, optičke i mobilne mreže te frekvencijski spektar, rekao je prošle sedmice za poslovni prilog Adrian Ježina, koji je na čelu slovenskog Telemacha.

Javna je tajna da je Telemach u Sloveniji u iskušenju preuzeti kompaniju T-2, kako piše ljubljansko Delo, Telemach  je prije svega zainteresiran za kupovinu optičke mreže T-2.

Vlasnik kompanije T-2 Jurij Krč već je neko vrijeme u finansijskim problemima.

Prije nekoliko mjeseci, dvije kompanije u vlasništvu Jurija Krča završile su u stečaju na prijedlog Slovenskog državnog holdinga

Okružni sud u Kranju pokrenuo je stečajni postupak nad kompanijom Rešet, proizvodnja & trgovina & pridelava & usluge, d.o.o. o. o. iz Laza pri Kranju.

Za stečajnog upravitelja imenovala je Andreja Ocepka.

Kompanija Rešet u vlasništvu je građevinskog poduzetnika Jurija Krča, poznatijeg kao vlasnika telekomunikacijskog operatera T-2.

Prijedlog za pokretanje stečajnog postupka za kompaniju Rešet već je 10. februara 2020. zatražilo Društvo za upravljanje potraživanjima banaka, koja je 30. decembra 2022. pripojena Slovenskom državnom holdingu zbog nepodmirenih obveza iz 2008. godine.

Sud je već 21. oktobra 2020. održao ročište za razmatranje uvjeta za pokretanje stečajnog postupka, a tada je odlučivanje o prijedlogu zaustavljeno zbog interesa obiju strana za sporazumnim rješenjem.

Vjerovnik, SDH, navodi da prema dužniku ima tražbinu temeljem ugovora o kreditu, o čemu je odlučeno pravomoćnom presudom.

Tu tražbinu prema dužniku ustupila je NLB, d. d. Naime, krajem jula 2008. banka NLB odobrila je kompaniji Rešet kredit u iznosu od šest miliona eura, koji je dospio na naplatu krajem januara 2009.

NLB i Rešet su 2008. sklopili još nekoliko dopuna ugovor o kreditu, kojim su povećali iznos na 8 miliona eura i produžili rok povrata kredita do 1. septembra 2010., navodi se u objavi na Ajpesu.

Rešet je krajem prošle godine imao 37,5 miliiona eura imovine, stoji na stranicama Ajpesa, a zastupnik Rešeta jučer je na Okružnom sudu u Kranju inzistirao da je "kompanija kapitalno adekvatna, solventna i ima odgovarajuće pokazatelje likvidnosti".

Tvrdio je i da je vrijednost imovine dužnika veća od zbroja njegovih obveza te da se ne radi o kapitalnoj neadekvatnosti, jer gubici koji se ne mogu pokriti teretom zadržane dobiti i rezervi ne iznose više od polovine temeljni kapital.

Dodatno, dužnik je naveo da se njegova imovina sastoji od investicijskih nekretnina u iznosu od 1,37 miliona eura, dugotrajnih finansijskih ulaganja u iznosu od 6,2 miliona eura i kratkotrajne imovine u iznosu od gotovo 30 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti