Radnici će morati na čekanje

Alpina Žiri u problemima, otpušta radnike

30.11.2023. 14:00 / Izvor: seebiz.eu
alpina

Slovenački proizvođač sportske obuće Alpina Žiri se ponovo bori s problemima.

Zaposlenici Alpine u Žiru će morati na čekanje.

Koliko će od ukupno 350 radnika privremeno ostati kod kuće u tvrtki koja se bori s ozbiljnim problemima, još nije poznato.

Alpina, nekoć perjanica slovenske sportske i ostale obuće, ponovno ima problema zbog pada narudžbi i prodaje.

Kako su potvrdili Forbesu Slovenija, zbog pada prodaje povećale su se zalihe neprodane robe, zbog čega su proteklih mjeseci otpušteni neki zaposlenici, ukupan broj zaposlenih ove će se godine s 370 smanjiti na 350.

Osim toga, dio zaposlenika - koliki, zasad ne otkrivaju - bit će poslan na čekanje početkom iduće godine, uglavnom proizvodnih radnika i pomoćnih službi.

Alpina je u češkim rukama od maja prošle godine: tvrtka za upravljanje potraživanjima banaka svoj je udio prodala tvrtki K&H iz Praga, koju je DUTB tada odabrala, među ostalim, i zbog strategije razvoja od Alpine.

Prema neslužbenim informacijama, kupoprodajna cijena iznosila je oko 20 miliona eura.

Novi vlasnik je od BAMT-a otkupio i 27 milona eura potraživanja od tvrtke, a uz to je potpisao i pokroviteljsku izjavu kojom se obvezao Alpini osigurati novac za nesmetano poslovanje, a ustvrdio je i da nema namjeru likvidirati tvrtke ili smanjiti poslovanje, navodi N1.

No prodaja je stala (što se, kažu u tvrtki, odnosi na cijelu industriju), lani je tvrtka ostvarila gubitak od 600 hiljada eura, zbog čega su krenuli u restrukturiranje tvrtke.

Prema riječima uprave, koliko će trajati mjera čekanja na posao ovisi o pristiglim narudžbama.

"Uprava tvrtke učinit će sve da ova mjera bude kratkog daha i da rad u proizvodnji teče normalno što je prije moguće", rekli su za Foirbes Slovenija iz Alpine i dodali da očekuju ponovni rast prodaje 2025. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti