Upitna odluka Vlade

Petrol podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti Uredbe o formiranju cijena naftnih derivata

05.12.2023. 10:22 / Izvor: seebiz.eu
petrol

Kompanija Petrol podnijela je danas inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata.

Kompanija Petrol podnijela je danas inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata s prijedlogom za privremenu suspenziju.

Razlog je posljednja odluka Vlade o snižavanju reguliranih marži na motorna goriva, a u Petrolu smatraju da su mjere nerazmjerne i suprotne člancima 3. i 8. Zakona o kontroli cijena.

Kako je navečer putem Seoneta priopćio Petrol, inicijativa se odnosi na najnoviju Vladinu izmjenu Uredbe o određivanju cijena određenih naftnih derivata koja je usvojena na dopisnoj sjednici Vlade 30. novembra, odnosno na uredbu iz juna kojom je produžen regulacija cijena motornih goriva još godinu dana.

Posljednjom izmjenom predviđena je nova, snižena visina najviše dopuštene marže za pojedine naftne derivate, što izravno negativno utječe na poslovanje društva i grupe Petrol, navode iz kompanije.

Prema novoj uredbi, najveća dopuštena marža za bezolovni motorni benzin iznosi 0,0694 eura po litru.

To je 0,03 eura po litru ili 30 posto manje nego prije izmjene uredbe kada je iznosila 0,0994 eura po litru.

Marža za dizel smanjena je na 0,0683 eura po litru, što je 0,03 eura po litru ili 31 posto manje nego prije izmjene uredbe, kada je iznosila 0,0983 eura po litru.

Iz Petrola su naglasili da takva marža ne odražava stvarne tržišne uvjete i ne omogućuje profitabilno poslovanje, posebice u manje naseljenim područjima, gdje je profitabilnost temelj gospodarske aktivnosti, što je prepoznala i praksa Ustavnog suda.

Regulirana marža nepromijenjena je od 17. avgusta, 2022. godine, a značajno povećani troškovi poslovanja u 2023. godini zakomplicirat će uvjete poslovanja naftnih trgovaca, pišu iz Petrola.

Mali udio u strukturi konačne maloprodajne cijene čini i marža naftnih trgovaca, kažu u Petrolu.

Osim toga, prema podacima Europske komisije trenutno važeće marže za 95-oktanski benzin i dizelsko gorivo u Sloveniji dosežu samo 45,1 posto, odnosno 39,5 posto prosjeka Europske unije.

"Ove promjene dovode do nerazmjernog pritiska na naše poslovanje, budući da trgovci naftnim derivatima moraju iz navedenih marži pokriti veće operativne troškove, uključujući troškove transporta, rada benzinskih postaja, zaposlenika, pratećih usluga, marketinga i amortizacije", navode.

Posljedično, smatra naftni trgovac, takva regulacija utječe i na smanjenje raspoloživih sredstava za ulaganja u zelenu tranziciju.

Iz Petrola također ističu da navedenom inicijativom žele postići da kompanija nastavi s učinkovitim i konkurentnim poslovanjem na tržištu.

Vlada je krajem nove,bra smanjila i trošarine, uglavnom s ciljem bržeg smanjivanja inflacije.

Zbog toga će od utorka cijene benzina i dizela biti znatno niže.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti