Odluka sredinom mjeseca

Crna Gora može završiti na crnoj listi zbog pranja novca

11.12.2023. 14:19 / Izvor: seebiz.eu
cg

Odluka hoće li Crna Gora zbog pranja novca završiti na "sivoj listi" bit će donesena sredinom decembra u Strasbourgu.

Odluka hoće li Crna Gora zbog pranja novca završiti na "sivoj listi" Radne grupe za finansijsko djelovanje (FATF) bit će donesena sredinom decembra u Strasbourgu, a dogodi li se to će imati dalekosežne posljedice, posebno kada je u pitanju kreditni rejting.

Tom odlukom Crna Gora bi ušla u društvo zemalja kao što su Sirija, Jemen, Mali, Nigerija ili Burkina Faso i bila bi stavljena pod pojačani nadzor FATF-a, piše RTCG.

Vlada Crne Gore usvojila je prošle sedmice Informaciju iz oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma, u kojoj se navodi da je peti krug evaluacije Komiteta eksperata Vijeća Europe za evaluaciju provedeno je sprječavanje pranja novca (Manival).

To bi tijelo Vijeća Europe, kako je najavljeno, sredinom prosinca ove godine trebalo usvojiti izvješće koje bi Crnu Goru, u slučaju loših ocjena, moglo staviti na "sivu listu" FATF-a.

Pojašnjeno je da je riječ o popisu zemalja koje ne primjenjuju ili samo primjenjuju mjere za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Sa sjedištem u glavnom gradu Francuske, FATF je glavno međunarodno tijelo za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, a pripojeno je Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Na njihovoj web stranici postoji "siva lista", gdje možete vidjeti koje su zemlje na toj listi.

Zanimljivo je, međutim, da se na ovoj "sivoj listi" nalazi i Hrvatska.

Hrvatska je u sadašnjoj situaciji jedina članica Europske unije koja se nalazi na "sivoj listi".

Prema FATF-u, Vlada u Zagrebu obećala je pojačati napore u sferi sprječavanja svih oblika financijskog kriminala i pokrenuti odgovarajući akcijski plan.

"Stavljanje na "sivu listu" FATF-a može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i, naravno, može imati odvraćajući učinak na strane investitore", navodi RTCG u tekstu.

Ostale zemlje na listi su, primjerice, Sirija, Jemen, Mali, Nigerija, Burkina Faso ili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Postoji i crna lista zemalja koje su klasificirane kao visokorizične.

Trenutno su na njemu samo tri zemlje - Iran, Mijanmar i Sjeverna Koreja.

Crnogorska vlada ranije je upozorila da bi stavljanje zemlje na "sivu listu" moglo dovesti do pada njenog kreditnog rejtinga, kao i do usporavanja realizacije stranih ulaganja koja dolaze iz zemalja koje u potpunosti poštuju pravila u oblasti sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma.

Ako FATF neku zemlju stavi pod pojačani nadzor, odnosno na "sivu listu", to znači da se ta država obvezala da će u dogovorenom roku otkloniti utvrđene strateške nedostatke.

Sljedeća plenarna sjednica Manivala održat će se od 11. do 15. decembra u Strasbourgu.

U Srbiji je, prema izvješću Uprave za sprječavanje pranja novca, u 2022. godini bilo sumnjivih transakcija vezanih uz građevinski sektor ili kriptovalute, što se uočava kao tipično posljednjih godina, a o čemu je Nova ekonomija već pisala. .

Sumnjive transakcije koje bi mogle biti pranje novca uočene su prošle godine prilikom otkupa sekundarnih sirovina, podizanja novca s računa poduzeća u obliku pozajmica, kao i prilikom reeksporta.

Pranje novca odnosi se na uvođenje u legalne tokove novca stečenog nezakonitim putem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti