REGIJA

Žene osvajaju centralno bankarstvo: Monetarna politika Balkana u rukama guvernerki

15.01.2024. 12:56 / Izvor: Biznis.rs
guvernerke balkana

Foto: Irena Radović, Jasmina Selimović, A. A. Bežoska, Jorgovanka Tabaković

Monetarna politika četiri od pet balkanskih zemalja prešla je u ruke žena.

Imenovanjem Jasmine Selimović za guvernerku Centralne banke Bosne i Hercegovine monetarna politika četiri od pet balkanskih zemalja prešla je u ruke žena, koje tu funkciju obavljaju i u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. 

Najduži staž ima Jorgovanka Tabaković koja funkciju guvernerke Narodne banke Srbije obavlja od augusta 2012. godine. Ona je za Biznis.rs ocijenila kako žene osvajaju centralno bankarstvo, ali i kako njihov izbor na jednu od najodgovornijih državnih funkcija nije pitanje ni forme niti rodne ravnopravnosti.

"U ovom poslu nema konačnih pobjeda – postoji samo svakodnevni posvećen rad", poručila je Tabaković u saopćenju iz augusta 2022. godine, povodom desete godišnjice na čelu Narodne banke Srbije. U tom trenutku u Moskvi je Centralnu banku Rusije vodila aktuelna guvernerka Elvira Nabjulina, tri godine ranije je Christine Lagarde izabrana za predsjednicu Europske centralne banke, dok je 2018. mandat okončala Janet Yellen, prva žena koja je predsjedavala američkim Fedom od 2014. godine.

Posao u kojemu pobjeda nema

Danas, kada se u regiji može "računati" na još tri guvernerke, Jorgovanka Tabaković ocjenjuje kako žene osvajaju centralno bankarstvo, i kako je to proces o kome može govoriti pouzdano samo iz vlastitog iskustva, dužeg od desetljeća.

"I žene i muškarci su moćni onoliko koliko su sposobni rješavati najvažnija pitanja bez prisile i bez prisiljavanja drugih. A moć uvijek predstavlja mogućnost činiti i dobro i zlo. Taj izbor mora biti u korist dobra i u korist svih, ne samo na kratak rok, danas i sada, već dugoročno. To se postiže izgradnjom sustava koji traži potpunu posvećenost, svijest o cjelini sustzava, hrabrost biti odmjereni i odgovornost za odluke koje se donose svakodnevno, jer u ovom poslu nema konačnih pobjeda. Zato promoviram i glasam za čovjeka koji misli svojom glavom, a radi za dobrobit mnogih“, istakla je Tabaković.

Kada je riječ o monetarnoj politici Narodne banke Srbije u 2024. godini, u poruci pred novogodišnje praznike poručila je kako je stabilnost domaće valute "zaštitni znak" NBS duže od desetljeća.

"I ubuduće će svi naši napori biti usmjereni ka očuvanju stabilnosti – svim mjerama iz naše nadležnosti doprinjeti lakšim uvjetima poslovanja za privredu, još većem broju radnih mjesta i boljem životu svih naših građana“, obećala je Tabaković.

Očuvanje valutnog odbora Bosne i Hercegovine

Jasmina Selimović je na funkciju guvernerke Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) imenovana 3. januara, što je čini "najmlađom" prema stažu među kolegicama iz regije.

"Aktivnosti CBBiH u narednom razdoblju bit će usmjerene primarno na očuvanje valutnog odbora, stabilnosti ove institucije i sustava rada. Način rada, koji je definiran Zakonom o Centralnoj banci BiH, jasno je propisao parametre monetarne politike BiH, te aranžman valutnog odbora, koji i dalje ostaje na snazi. Centralna banka BiH i dalje mora održati svoju neovisnost i profesionalno djelovanje. Valuta BiH, konvertibilna marka, je stabilna i konvertibilna, a to su preduvjeti financijske stabilnosti zemlje i ekonomskog prosperiteta", poručila je Selimović po imenovanju.

Irena Radović obećala "rad, rad i rad"

Prva žena na čelu crnogorske centralne banke Irena Radović stupila je na dužnost 19. decembra prošle godine.

"Obećavam mnogo rada, zakonit rad i rad u javnom interesu. Centralna banka je i regulator i kontrolor i jamac stabilnosti financijskog sustava, od koga ovisi razvoj naše države i standard naših građana. Obećavam ravnopravan i neselektivan tretman svih tržišnih sudionika. Stabilan financijski sektor, koji radi u skladu s najboljim evropskim standardima, je prioritet. Centralna banka tu ima ključnu ulogu i to će osigurati. Bit ćemo pouzdan partner Vladi i tržišnim sudionicima, ali i neovisan i strog kontrolor svih kreditnih institucija“, izjavila je guvernerka Radović nakon preuzimanja dužnosti.

Anita Angelovska Bežoska preuzela je dužnost guvernerke Narodne banke Sjeverne Makedonije u svibnju 2018. godine, pošto je u toj instituciji prethodno provela 12 godina kao viceguvernerka i glavni ekonomista. U 2023. godini uspela je obuzdati inflaciju koja je u listopadu prošle godine iznosila 19,8% i svesti je na 3,1% u novembry.

"Inflacijska očekivanja za narednu godinu su povoljnija. Ako ne bude većih vanjskih i domaćih šokova, inflacija će se i sljedeće godine smanjiti i na srednji rok bi se vratila na historijski prosjek našee privrede od oko 2%. To odgovara i očekivanjima Evropske centralne banke o kretanjima u evrozoni i EU, kao našim najvećim trgovačkim partnerima. Dugoročno, trebalo bi sprovesti reforme koje će ojačati otpornost privrede na buduće potencijalne šokove, i to uz pomoć strukturnih mjera koje će smanjiti ranjivost privrede", poručila je guvernerka u obraćanju uoči novogodišnjih praznika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti