Više od 27 zemalja

Otvoren 45. Međunarodni sajam turizma u Beogradu, učestvuje i BiH

22.02.2024. 07:40 / Izvor: SRNA
sajam turizma

Foto: Tanjug

U Beogradu je otvoren 45. Međunarodni sajam turizma na kojem će od 22. do 25. februara svoju turističku ponudu predstaviti oko 500 izlagača.

U Beogradu je otvoren 45. Međunarodni sajam turizma na kojem će od 22. do 25. februara svoju turističku ponudu predstaviti oko 500 izlagača iz više od 27 zemalja, među kojima i iz Bosne i Hercegovine.

Ovu najveću i najposjećeniju manifestaciju te vrste u regionu na Beogradskom sajmu, na kojoj je ove godine zemlja partner Grčka, otvorili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i grčka ministarka turizma Olga Kefalogiani, a otvaranju su prisustvovali i zvaničnici Srbije, Republike Srpske, Grčke, Crne Gore, Angole, Sao Tome i Principe.

Bili su prisutni ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić te njegovi pomoćici Predrag Tešić i Dušanka Tegeltija, kao i direktor Turističke organizacije Republike Srpske Miodrag Lončarević i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Vučić je na otvaranju rekao da će ljude koji dođu u Srbiju otvorenog srca dočekati iskrena dobrodošlica, te dodao da je na sajmu 500 izlagača iz 27 zemalja, a da je država partner Grčka omiljena destinacija turista iz Srbije, dok je sve veći broj grčkih turista u Beogradu.

"Srbija je prijateljska i bratska zemlja Grčkoj. Srbija ima da ponudi najbolje siti brejk destinacije", rekao je Vučić, koji je pozvao turiste da posjećuju i zemlje goste na sajmu turizma.

On je podsjetio da je Srbiju, kao lijepo zanimljivo i bezbjedno mjesto, prošle godine posjetilo 2,1 milion stranih turista, a taj broj je prvi put premašio broj domaćih turista.

Vučić je rekao da je Srbija prošle godine bila prva destinacija u svijetu po stopi rasta prihoda od stranih turista, a da je u 2023. godini zabilježen devizni priliv od rekordnih 2,55 milijardi eura, što je za 1,12 milijardi eura više nego 2019. godine.

Vučić je istakao da je, međutim, potrebno još mnogo raditi na razvoju turizma, posebno na Dunavu kroz projekat "Zaplovimo Srbijom", da treba raditi na infrastrukturi, graditi mnogo puteva i pruga, izvoditi radove na aerodromima u Srbiji.

"Ambicije su nam mogo veće, imamo prelepu zemlju, nismo je još ni sebi ni svom narodu pokazali, a kamoli onima koji bi da je upoznaju. Imamo fascinatnu kulturnu baštinu, spomenike, manastire, crkve, džamije, bazilike, sinagoge...", istakao je Vučić.

On je podsjetio da će za vrijeme trajanja "Expo 2027" Srbija se predstaviti kao mjesto inovacije, savremenih tehnologija i jedan odlidera u vještačkoj inteligenciji.

"Taj događaj menja budućnost Srbije, moraćemo gradidi još mnogo, osnažiti ponudu u sferi kulture, ali i onoga što predstavlja turizam zajedništva, privlačenje onih koji žele da potroše svoj novac. To je nešto na šta ćemo da zasnivamo svoje delovanje širom Srbije", rekao je Vučić.

Grčka ministarka turizma Olga Kefalogiani rekla je na otvaranju da vjeruje da Grčka i Srbija dijele zajedničku viziju turizma i da je prijateljstvo dva naroda ukorijenjeno u zajedničkoj istoriji, kulturnim vezama, borbi za slobodu i težnjama za sigurnu buducćnost.

"Međunarodni sajam turizma je jedan od najznačajnijih turističkih događaja u našem regionu, globalni skup koji obezbeđuje priliku da zemlje i učesnici ne samo da promovišu svoju turističku ponudu, već i da komuniciraju, sarađuju, stvaraju partnerstva i grade jake odnose. A upravo je to suština turizma", rekla je Kefalogiani.

Ona je rekla da je zajedno može koristiti moć turizma da se pokrenu pozitivne promene u ovom regionu i izgraditi svjetlija budućnost za nacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti