Dogovoreno u Londonu

Ujedinjeno Kraljevstvo će uložiti četiri milijarde funti u Zapadni Balkan

27.02.2024. 12:55 / Izvor: Agencije
samit london

Ujedinjeno Kraljevstvo je predstavilo paket pomoći kojom bi se povećala trgovina i pokrenule investicije između UK i Zapadnog Balkana.

Na Investicionom samitu za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj koji je održan jučer u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo je predstavilo paket energetske i infrastrukturne pomoći kojom bi se povećala trgovina i pokrenule investicije između UK i Zapadnog Balkana, otvorila radna mjesta i podržali izvori prihoda širom zemalja.

Britanski ministar sigurnosti Tom Tugendhat je na samitu – na kojem učestvuju premijeri Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije te poslovni lideri iz UK – istaknuo potencijalne poslovne prilike u regionu. Vrijednost trgovine između UK i regiona Zapadnog Balkana iznosila je 4,5 milijardi funti u 2023. godini i raste.

S obzirom da region teži dekarbonizaciji, UK će osigurati dodatnih 4,2 miliona funti kako bi ubrzali tranziciju sa uglja i razvili vjetroenergiju te time podržali mnoge zemlje ovog regiona da okončaju zavisnost od ruskog snabdijevanja energentima, što je dodatak na 1,1 milion funti obezbjeđenih prošle godine za energetsku sigurnost putem partnera poput Svjetske banke.

Vlada UK će nastaviti podržavati podsticanje ulaganja u Zapadni Balkan sa do 15,75 milijardi funti dostupnim za povećanje britanskog izvoza putem UK Export Finance, britanske Kreditno-izvozne agencije koji pruža garancije britanskim kompanijama za sigurnu trgovinu u inostranstvu. Ova finansijska podrška već ima vidljivu korist u regionu, poput 363 miliona funti za autoput Moravski koridor u Srbiji, koji će povezati industrijski grad Kruševac sa bitnim komercijalnim centrima poput Sarajeva i Bara.

Ujedinjeno Kraljevstvo je, također, učvrstilo svoju posvećenost dekarbonizaciji u Bosni i Hercegovini omogućivši 2,4 miliona funti sredstava, putem Svjetske banke. Ovo obuhvata finansiranje implementacije dva projekta u Bosni i Hercegovini koja se tiču tranzicije sa korištenja uglja, sa osvrtom na reverzibilne, biomasu i solarne izvore te procjene uticaja na tržište rada.

Usljed porasta tenzija širom regiona, UK će, također, povećati programska sredstva za 10 miliona funti sljedeće finansijske godine kako bi podržalo prosperitet i sigurnost regiona – od podrške otporu prema malignim aktivnostima, uplitanjima i cyber napadima, do ekonomskog razvoja i saradnje sa partnerima u borbi protiv korupcije i ozbiljnog organizovanog kriminala.

Tokom samita, ministar sigurnosti Tom Tugendhat je rekao:

“Današnji samit i najave dodatnog finansiranja pokazatelji su kontinuirane britanske posvećenosti Zapadnom Balkanu i povezanim prilikama za povećanje prosperiteta i radnih mjesta u UK i u regionu.”

Današnjim jačanjem investiranja, UK će povećati izvore prihoda ljudi širom Zapadnog Balkana, pružajući dugoročno rješenje za problem ilegalnih migracija paralelno sa napretkom koji Vlada UK ostvaruje u sprječavanju krijumičarenja ljudi.

Na marginama samita, britanski ministar sigurnosti razgovaraće sa premijerima Srbije i Kosova, a u razgovoru sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem ponoviće britansku podršku težnjama Crne Gore za inkluzivniju demokratiju sa jačom vladavinom prava.

On će se, takođe, susresti sa zamjenicom albanskog premijera Belindom Balluku kako bi naglasio sve jače partnerstvo između UK i Albanije koje je doprinijelo smanjenju broja ilegalnog ulaska Albanaca za 90% prošle godine.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto priključila se konferenciji putem interneta a Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vedran Lakić održao niz sastanaka sa predstavnicima britanske vlade i britanskih kompanija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti