Ovogodišnja dividenda najviša od 2012.

HT kažnjen najvećom kaznom dosuđenom teleoperaterima u Hrvatskoj od 5,9 mil. eura

11.04.2024. 08:52 / Izvor: Bloombergadria.com
HT

Sud je zaključio kako je HT svjesno zanemario regulatorne obveze.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) tužila je Hrvatski telekom (HT) zbog kršenja regulatornih obveza, a Općinski prekršajni sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu o kazni od 5,9 milijuna eura. 

U rješenju dostupnom na HAKOM-ovim stranicama, vidljivo je kako je kazna određena zbog kršenja regulatornih obveza u razdoblju od 1. travnja 2020. do 30. rujna 2020. godine, u kojemu HT drugim operaterima preko B2B servisa nije dopuštao prelazak iz "standardnog u odgovarajući fault repair profil i obrnuto" u propisanom roku od pet minuta od podnošenja zahtjeva.

Kako navodi Jutarnji list, ranije je HT pravomoćnom odlukom već bio kažnjen na kaznu od 28,1 milijun kuna te 2022. godine na kaznu od 36 milijuna kuna.

Prema nepravomoćnoj odluci, optužni prijedlog je propisno napravljen pa nisu prihvaćeni prigovori optužene tvrtke. 

HT je tako negirao prekršaj ističući da Odlukom o analizi tržišta nije bila propisana obveza omogućiti operatorima korisnicima prelazak iz standardnog u odgovarajući 'fault repair' profil i obrnuto u propisanom roku od pet minuta od podnošenja zahtjeva.

Sud je zaključio kako je HT svjesno zanemario regulatorne obveze.

HAKOM

Sutkinja Zrinjka Matijević izrekla je kaznu, kao odraz postotka bruto prihoda HT-a. Kazna je propisana od jedan posto do najviše deset posto ukupnog godišnjeg bruto prihoda ostvarenog u godini počinjenja prekršaja.

Hrvatski Telekom je u 2023. godini na razini grupe ostvario skok neto dobiti od gotovo 52 posto, na 132 milijuna eura, dok su im prihodi rasli za 5,7 posto u odnosu na prošlu godinu, na nešto više od milijardu eura. Iz kompanije su ranije istaknuli kako su uspješno ograničili rast operativnih troškova na 4,8 posto u odnosu na godinu ranije, što je pridonijelo rastu prilagođene EBITDA-e nakon najmova od 5,3 posto (na 397,5 milijuna eura) u odnosu na godinu ranije.

Iz kompanije su ranije istaknuli i kako je za njih 2023. bila je uspješna godina, obilježena jako dobrim financijskim rezultatima te povećanjem prihoda i EBITDA-e zahvaljujući rastu u području mobilnih i fiksnih komunikacija i sistemskih rješenja. 

Hrvatski telekom je najavio i kako će dioničarima predložiti odluku o isplati dividende u iznosu od 1,53 eura, a iznos je 39 posto viši u odnosu na godinu ranije kada je dividenda, prema dostupnim podacima, iznosila 1,10 eura. Ovogodišnja dividenda najviša je od 2012. godine kad je dioničarima isplaćivano 20,51 kuna odnosno 2,72 eura. 

Ukupno će dioničarima biti isplaćeno 119,3 milijuna eura, od čega će 64,3 milijuna ići većinskom vlasniku Deutsche Telekomu.

HT će uložiti žalbu

HT je najavio žalbu na ovu presudu, a ako mu bude potvrđena može platiti kaznu u zadanom roku i smanjiti ju na dvije trećine.

''Smatramo kako je riječ o potpuno pogrešnom pravnom i činjeničnom zaključku suda i da HT nije počinio nikakav prekršaj. Naime, riječ je o roku jednog procesnog koraka, konkretno o roku promjene Internet brzine korisnika u sustavima HT-a, za koji se tvrdi da HT u određenom periodu prije nekoliko godina nije provodio u roku od pet minuta od zahtjeva drugog operatora već ga je provodio u nešto dužem roku. Do 2020. godine propisani rok za ovu radnju bio je tri sata, a naglo je promijenjen od strane HAKOM-a na pet minuta te je HT-u ostavljeno mjesec dana da implementira u svojim sustavima taj višestruko kraći rok. IT sustavi HT-a ne mogu se promijeniti u tako kratkom vremenu te je nezavisnim vještačenjem potvrđeno da je u kratkom roku nemoguće primijeniti rok od 5 minuta'', istaknuli su iz kompanije za portal Financije.hr.

''U ovom konkretnom slučaju niti je bilo namjere ne provođenja odluka HAKOM-a, niti bilo kakvih posljedica za korisnike a kamoli za tržišno natjecanje, te je HT učinio sve što je bilo objektivno moguće. Odrediti uopće kao prekršaj ovu situaciju, a naročito kao osobito teško kršenje zakona, te posljedično odrediti ovakvu drakonsku kaznu, za objektivnu nemogućnost provođenja jedne procesne radnje u naglo skraćenom roku, smatramo da je zaista izvan svakog razumnog okvira. Nadamo se kako će viši sud kojem ćemo uputiti pravovremenu žalbu sagledati sve okolnosti ovog slučaja i donijeti drugačiju odluku. Također, nadamo se kako će se mijenjati i Zakon o elektroničkim komunikacijama kojima se određuju prekršaji, a kojima će se odrediti i prekršaji i kazne srazmjerno njihovoj težini i posljedicama'', zaključili su iz HT-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti