Manje se vodi računa o ličnim afinitetima

Mladima na prvom mjestu plata, žele posao youtubera zbog brze i velike zarade

06.05.2024. 15:50 / Izvor: Srpska.info
posao

Izbor budućeg zanimanja nije nimalo lak, zato je tu važna i podrška roditelja.

Veliki i mali maturanti nalaze se na nekoj vrsti životne prekretnice. Treba odabrati srednju školu i fakultet gdje će nastaviti školovanje. Izbor budućeg zanimanja nije nimalo lak, zato je tu važna i podrška roditelja.

Psiholozi kažu da se takve odluke ne donose preko noći, a da mladi danas pri izboru profesije uglavnom gledaju gdje mogu brzo pronaći posao i koji poslovi su dobro plaćeni. Manje se vodi računa o ličnim afinitetima.

Oni koji još uvijek ne znaju šta koja profesija zahtjeva od njih, prva adresa treba da im bude školski psiholog. Osim njih savjet mogu da potraže i od sajvetnika za planiranje karijere, kojih ima u svim većim filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje.

Psiholozi kažu da je za dobar izbor škole ili fakulteta najvažnije sagledati sposobnost djeteta, njegove osobine, motivaciju da se bavi određenim poslom, a važan faktor je i situacija na tržištu rada. Greška je ukoliko se pri izboru gleda samo blizina škole ili fakulteta, uticaj društva, pritisak roditelja, popularnost škole.

Školski psiholog Branka Tišma kaže da pri izboru škole treba uzeti sve u obzir- interesovanje učenika, njegovo postignuće u školi, ali i šta se traži na tržištu rada i kakva je mogućnost za zapošljavanje.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Razmišljati o više škola i smjerova

"Istina je da kada djeca upisuju one škole koje ih zanimaju, lakše posije tokom života nalaze alternativu, lakše pronalaze slične poslove kojima mogu da se bave, lakše pronalaze način za zapošljavanje", kaže Tišma za Euronews Srbija. Dodaje da je važno razmišljati o više škola i smjerova, imati alternativu.

"Neće se ništa strašno desiti i ako ne upišemo baš tu školu koju smo planirali, ako smo našli nešto što je slično ili isto što će da zadovolji neka naša interesovanja, postignuća. I roditelji treba da se uključe, ali ne da pritiskaju djecu, nego da budu sagovornici koji će ih uputiti", navela je ona.

Primjećuje da nove generacije potpuno drugačije razmišljaju, da se interesuju za poslove za koje smatraju da mogu da im donesu brz i veliki novac, poput youtubera.

Mladima je najvažnija plata

Psi­ho­log Ele­o­no­ra Vla­ho­vić kaže da je pr­o­fe­si­o­nal­na ori­jen­ta­ci­ja va­žna i za po­je­din­ca i za dru­štvo i da svaka oso­ba tre­ba da ra­di na rad­nom mje­stu gde će bi­ti naj­pro­duk­tiv­ni­ja i naj­za­do­volj­ni­ja. Navodi da je danas mladima pri izboru budućeg zanimanja najvažnija plata.

"Kada radim testiranja obično im kažem da zamisle da su ušli u svijet rada i da naprave svoju rang listu prioriteta, šta im je važno – novac, karijera, sloboda, saradnici. Novac i treba da bude relativno visoko, jer ljudi rade zbog novca, međutim često je novac na prvom mjestu. Mi godinama imamo pritisak na fakultete koji imaju IT smjerove jer se procjenjuje da će se tom diplomom lako zaposliti, dobro zarađivati", navela je ona.

Primjećuje i da roditelji u Srbiji djecu drže sa strane, "dalje" od svijeta rada, te se dešava da osmaci ne znaju čime se bave njihovi roditelji.

"Na pitanje čime se bave mama i tata, često dobijam odgovor "rade u kancelariji". Djeca u Srbiji uopšte nemaju jasnu sliku o svijetu rada, za razliku od jednog "malog Nijemca" koji već sa osam godina zna šta je porez i zašto mora da se plaća. Djeca u Srbiji su izložena medijima, društvenim mrežama. Tu im stalno iskaču poruke kako neko ima 21 godinu i zarađene milione", priča Vlahović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti