Otporni poslovni model

Rezultati MOL Grupe u prvom kvartalu: Solidan učinak u teškim vanjskim okolnostima

10.05.2024. 09:38 / Izvor: Akta.ba
Mol

Danas je MOL Grupa objavila svoje finansijske rezultate za prvi kvartal 2024.

Danas je MOL Grupa objavila svoje finansijske rezultate za prvi kvartal 2024. MOL Grupa je u prvom kvartalu 2024. ostvarila 382 miliona USD dobiti prije oporezivanja, usred kontinuiranih preuzimanja vlade i zaokreta u sektoru, nepovoljnog efekta nižih cijena istraživanja i proizvodnja nafte i gasa, i nastavak snažne dinamike u prodaji bez goriva u potrošačkim uslugama. MOL Grupa je u prvom kvartalu 2024. ostvarila 402 miliona američkih dolara pojednostavljenog slobodnog novčanog toka, 22 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Predsjednik i izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate: "Finansijski rezultati MOL Grupe još jednom su pokazali učinkovitost našeg otpornog poslovnog modela. Dok smo se nosili s izazovima vanjskog okruženja, uspjeli smo postići solidne rezultate. Naša stabilnost je ključna za jačanje sigurnosti snabdijevanja Centralne i Istočne Evrope i isporuke strateških investicija, poput kompleksa poliola koji će uskoro biti pušten u rad vrijedan 1,3 milijarde eura.

U martu smo zacrtali ambiciozan plan ulaganja u našu ažuriranu strategiju za povećanje konkurentnosti MOL-a, kao i industrije u CIE. Uprkos izuzetno visokim državnim nametima koji su opteretili naš učinak, ostajemo posvećeni nastavku našeg putovanja energetske tranzicije i daljem razvoju naše samodovoljnosti.

Rezultati rafinerija i marketinga bili su podržani i maržama za petrohemije i rafinerije, ali niža prodaja vlastite proizvodnje utjecala je na učinak. Dodatni državni doprinosi u Mađarskoj nastavljaju da utiču na rezultate jer porez zasnovan na prihodima, porez na Brent Ural i porez na CO2 imaju značajan uticaj na kvartalne rezultate.

Usluge kupcima su označile kontinuirano poboljšanje marže koja se ne odnosi na gorivo, što znači uglavnom povećanje prodaje gastronomskih, prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, dok su jednokratni dobici na prodaji lijekova na benzinskim pumpama također doprinijeli rezultatima Q1. Unatoč smanjenju veličine mreže zbog primopredaje lijekova u Mađarskoj, obim prodaje goriva porastao je za 6 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je jedinična marža goriva pala za 2 posto u odnosu na prethodnu godinu. Broj Fresh Corner lokacija porastao je u cijeloj mreži na 1.260 u Q1 2024., sa 1.172 u Q1 2023.

Istraživanja i proizvodnja nafte i gasa je iznosila 92,3 mboepd u prvom kvartalu 2024. godine, što znači povećanje od 0,8 mboepd u odnosu na kvartal. Kako je prvi gas iz Kazahstana potekao u decembru 2023., to je rezultiralo +1,3 mboepd u prvom tromjesečju 2024. Nivoi proizvodnje u CIE regionu su se blago smanjili zbog osnovnog pada kopnene imovine u Hrvatskoj, dok je proizvodnja u Mađarskoj zadržana na visokoj razini zahvaljujući uspješnim naporima da se suprotstaviti prirodnom opadanju. Jedinični trošak na nivou grupe ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu uprkos općim inflatornim pritiscima, zbog pada cijena električne energije, veće proizvodnje i pomjeranja strukture prema nižoj cijeni imovine.

Na usluge cirkularne ekonomije uticala je niža realizacija prihoda proširene odgovornosti proizvođača (EPR) od očekivane. Sistem depozita i povrata (DRS) je u funkciji od 1. januara sa ca. 2.400 Reverse Vending Machines instaliranih i dostupnih u maloprodajnim objektima širom Mađarske.

Učinak transporta I skladištenja obilježen je kombinovanim efektom povoljnog makroekonomskog okruženja i promjenjive potražnje za regionalnim prenosnim uslugama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti