Crna Gora bez poziva o podjeli imovine JNA

07.09.2018. 14:13 / Izvor: Fena
Crna Gora bez poziva o podjeli imovine JNA

Na sastanku u Beogradu predstavnici bivših republika SFRJ trebalo bi da otvore pregovore o podjeli imovine bivše JNA.

Crna Gora još nije dobila poziv za sastanak na kom će se 13. rujna u Beogradu razgovarati o podjeli imovine nekadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA), stoji u priopćenju Ministarstva odbrane CG.

Naime, na sastanku u Beogradu predstavnici bivših republika SFRJ trebalo bi da otvore pregovore o podjeli imovine bivše JNA. 

"Ministarstvu odbrane još nije stigao poziv za sastanak Međuresorne radne grupe za provođenje Aneksa A Sporazuma o sukcesiji koji treba da se održi u Beogradu 13. rujna. Ako i kada dobijemo poziv, odredit ćemo izaslanstvo koje će na najbolji način zastupati i braniti interese Crne Gore" navodi se u odgovoru Ministarstva za RT CG.

Uoči sastanka u Beogradu, beogradski mediji pisali su da bi na njemu trebalo da se objave podaci o tome što spada u vojnu imovinu, kolika je njezina vrijednost i što tko traži.To bi trebalo da bude prvi sastanak na temu Aneksa A otkako je počela dioba, a najviše zahtjeve navodno ispostavit će  Srbija i Hrvatska.

Hrvatski eksperti pri tamošnjem Ministarstvu odbrane su izračunali da vrijednost imovine nekadašnje Jugoslovenske armije iznosi 70 milijardi dolara, od čega Zagreb traži 10 milijardi — osam od Srbije i dvije od Crne Gore.

Od veljače, kada je prvi put najavljen skup u Beogradu, iz Zagreba stižu zahtjevi za više od 500 tenkova, za helikopterima, kanaderima, a od Crne Gore se traži vraćanje školskog broda "Jadran" i MiG-21 Rudolfa Perešina.

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore tim povodom priopćili gore spomenutom portali da su njihovi "stavovi oko školskog broda "Jadran" poznati javnosti".

Podsjećaju kako je na nedavnoj proslavi povodom 85. rođendana jedrenjaka, ministar odbrane Predrag Bošković poručio je da je "Jadran" crnogorski i da će ostati u Crnoj Gori. "Vlada Crne Gore od 2013. godine izdvojila je značajna sredstva da se ovaj brod ponovo uzdigne i ponovo zasvijetli u svom najljepšem ruhu. To je bio zalog za budućnost, da ovaj brod plovi i bude svima na usluzi u Crnoj Gori. Ono što je bila naša projekcija - da ovaj brod otvorimo građanima i turistima, sigurno je uspjela", kazao je Bošković.

Iz Ministarstva odbrane također su napomenuli da u Crnoj Gori nema aviona tipa Mig 21.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti