Hrvatska krši Ugovor o pitanjima sukcesije bivše SFRJ?

15.12.2018. 09:16 / Izvor: SRNA
Hrvatska krši Ugovor o pitanjima sukcesije bivše SFRJ?

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske odbacilo je navode Predsjedništva BiH da Hrvatska, krši Ugovor o pitanjima sukcesije bivše SFRJ.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske odbacilo je navode Predsjedništva BiH da Hrvatska, sprovođenjem Zakona o raspolaganju državnom imovinom, krši Ugovor o pitanjima sukcesije bivše SFRJ.

Iz ovog ministarstva naglašavaju da je tim zakonom uređen način upravljanja nekretninama do sklapanja odgovarajućeg međunarodnog ugovora ili do donošenja odluke o izuzimanju od zabrane raspolaganja konkretnom nekretninom kada se na drugi način dođe do rješenja imovinsko-pravnog statusa.

Kako se dodaje, Hrvatska je bila spremna da riješi imovinsko-pravna pitanja sa BiH sklapanjem dvostranog međunarodnog ugovora, kao što je to već učinjeno sa Slovenijom i Makedonijom, ali je "BiH prije potpisivanja odustala od već usaglašenog teksta", prenose hrvatski mediji.

"Hrvatski Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom ni na koji način ne dira u imovinsko-pravni status nekretnina koje su upisane kao društveno vlasništvo s pravom korištenja subjekata koji u Hrvatskoj nemaju sjedište i pravnu osobnost, pa tako i onih iz BiH na koje se primjenjuje zabrana raspolaganja na osnovu mjerodavnih propisa", navode iz Ministarstva.

Iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske naglašavaju da će, nakon službenih informacija o potezima BiH, Hrvatska pripremiti zvaničan odgovor.

Predsjedništvo BiH saopštilo je nedavno da Hrvatska, sprovođenjem Zakona o raspolaganju državnom imovinom, krši sporazum o sukcesiji bivše SFRJ, te najavilo da će preduzeti odgovarajuće pravne, političke i diplomatske korake kako bi BiH na to reagovala i zaštitila svoju imovinu u Hrvatskoj.

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara zaduženo je da uputi notu generalnom sekretaru UN kao depozitaru Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, kojom ga informiše da Hrvatska taj sporazum krši. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti