Makedonija postala Republika Sjeverna Makedonija

12.01.2019. 09:08 / Izvor: RTS
Makedonija postala Republika Sjeverna Makedonija

Parlament Makedonije je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Sjevernu Makedoniju.

Parlament Makedonije je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Sjevernu Makedoniju, što je i dogovoreno Prespanskim sporazumom sa Grčkom.

Za usvajanje amandmana glasao je 81 poslanik u Sobranju. Poslanici VMRO-DPMNE bojkotovali su glasanje, prenosi RTS.

Dva dana je odgađana sjednica parlamenta zbog neizvjesnosti da li će vladajuća koalicija na čelu sa Zoranom Zaevom, moći osigurati potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 80 poslaničkih glasova.

Večerašnji čin u Sobranju znači da je došao kraj 20 godina dugog spora između Skoplja i Atine čime su se otvorila vrata Makedoniji za ulazak u NATO i Europsku uniju.

Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev, koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.

"Jeste, ja sam promijenio stav po pitanju promene ustavnog imena i ustava države, ali mijenjanje stavova donosi progres i po cijenu političke karijere", istakao je Zaev.

Dodao je da je VMRO-DPMNE znao da nije moguće postići bolji sporazum i da bez Grčke nije moguće nastaviti put ka EU i NATO-u.

Makedonija će i zvanično promijeniti ime kada grčki parlament bude ratifikovao Prespanski sporazum.

Ukoliko Prespanski sporazum bude ratifikovao i grčki parlament, što je gotovo izvjesno, biće okončan 27 godina dug spor dvije države oko imena Makedonije, koji je na trenutke dobijao i dramatične razmjere, poput ekonomske blokade koji je Atina uvela devedesetih godina.

Postizanju sporazuma dvije strane u velikoj je mjeri pomogla međunarodna zajednica, prije svih izaslanik UN Matthew Nimetz, koji je dvadesetak godina posredovao u pregovorima između Atine i Skoplja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti