Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

RU Kreka: Drastičan pad proizvodnje razlog je za ubrzano restruktuiranje rudnika

28.08.2021. 11:38 / Izvor: Fena

Zbog drastičnog pada proizvodnje uglja u Rudniku Kreka Tuzla menadžement je odlučio da kroz restruktuiranje rudnika na čekanje pošalje oko stotinu zaposlenika.

RU Kreka u prvih sedam mjeseci isporučio je 740 hiljada tona ili 270 hiljada tona manje uglja od plana, odnosno 71 posto planskog iznosa. U finansijskom smislu izostao je planirani prihod od skoro 12 miliona maraka. Ovakvo stanje dodatno je produbilo finansijsku dubiozu i povećalo gubitak rudnika.

Predstavnici Sindikata rudnika traže smjenu v.d. direktora Huseina Trumića koji je imenovan prije dva mjeseca.

"Stavljanje van snage odluke o prekidu rada. Čekamo odluku suda, mi smo legalisti i mi je poštujemo u zavisnosti od te odluke, mi ćemo dalje nastaviti svoje aktivnosti",  izjavio je Zuhdija Tokić predsjednik Sindikata Rudnika Kreka.

O dešavanjima u ovome preduzeću aktuelni vršilac dužnosti direktora nije često govorio u javnosti.

"Nisam mogao zamisliti da je RU Kreka u ovako teškoj situaciji. Mogu dati obećanje u ovome trenutku da će ovaj rudnik biti jedan od najboljih. Sindikat rudnika nek radi svoj posao, ja radim svoj. Kada je riječ o mom poslu i mojoj prošlosti ja mislim da sam dosta pokazao u ovoj oblasti i nadam se da ću i ovdje ostaviti pozitivan rezultat",  izjavio je Trumić za Fenu.

Iz Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine pozivaju sindikat na socijalni dijalog.

"Ne postoji obaveza koju je preuzela Vlada Federacije BiH, uprava rudnika Kreka i Elektroprivreda BiH koju mi nismo ispunili. Sve te priče, poluistine i neistine koje sindikat nažalost širi u javnosti samo pokazuju njihovu namjeru da se izvuku iz ispunjavanja svojih obaveza. Niti jednu obavezu koju su preuzeli nisu ispunili", izjavio je Admir Andelija, generalni direktor EPBiH.

Ubrzano restruktuiranje rudnika jedini je način da se izađe iz gubitaka koje ovaj rudnik trenutno proizvodi. U 2020. godini ostvarena je najniža proizvodnja uglja u odnosu na plan kojim je definisana količina 2,48 miliona tona. Za period I-VI, od planiranih 914 hiljada tona, ostvarena proizvodnja bila je 77 %. U periodu od ulaska u Koncern EPBiH, Rudnik Kreka je u kontinuitetu poslovao negativno. Gubitak je povećan za 171 milion KM. Samo u 2020. godini, ostvareno je negativno poslovanja u iznosu 30,66 miliona KM. Na dan 30.06. 2021.godine, ukupan gubitak iznosi 360,28 miliona KM.

"Alternativa neispunjavanja i nerealizacije ovoga programa, odustajanje od strane sindikata je samo stečaj. Mi nećemo da idemo u stečaj. Mi hoćemo da spasimo rudnike, svih sedam",  izjavio je Andelija.

Ponovo je pokrenuta eksploatacija u Rudniku uglja Kreka u organizacionoj jedinici Dubrave. Eksploatacija uglja na ovom površinskom kopu privremeno je prekinuta 16. jula ove godine.

"Odluka o uvođenju prekida rada za dio uposlenika RU Kreka oko koje ovih dana se vodi polemika je samo formalizovanje činjeničnog stanja, a ono se ogleda u tome da je u RU „Kreka“ popularno uništiti stalno sredstvo i sredstvo za rad i više ne dolaziti na posao a primati platu. Za svo to vrijeme rade mašine trećih lica", saopštili su iz uprave RU Kreka

Iz Elektroprivrede BiH kažu da se planovi poslovanja moraju ispunjavati da će se na osnovu toga isplaćivati plate.

"Rudnik Kreka je u mjesecu julu od 156 hiljada tona planirane proizvodnje, proizvela 78 hiljada tona uglja i osstvarila prihod od 3,4 miliona KM. Samo za isplatu neto plata i prevoza za juli mjesec od 2100 uposlenih je bilo potrebno 4,4 miliona KM. Nažalost, uposlenici rudnika Kreka u julu nisu uspjeli zaraditi ni za neto platu",  izjavio je Andelija.

Oko stotinu zaposlenika rudnika koje je uprava poslala na čekanje, imaće 60% naknade od svoje plate.

Također na osnovu krivičnih prijava su u Tužilaštvu formirana dva predmeta koja su u fazi provjera prijavljenih radnji. U provjere i istražne radnje su uključeni istražitelji MUP-a TK.

"Jedna od prijava se odnosi na provođenje javnih nabavki kod odabira izvođača radova za generalni remont tri transposrtera uglja na PK Šikulje i za iste i slične radnje na PK Dubrave. U drugom predmetu, koji se vezuje za PK Šikulje prijavljene su različite radnje u kojima se navodi da su prekršene odredbe zakona o javnim nabavkama prilikom nabavke dijelova za čistače traka, remonta i popravke određenih radnih mašina kao i određene nepravilnosti izlaza robe za rudnik Dubrave i Mramor, gdje se navodi da je roba naručena ali nikad nije dostavljena ovim rudnicima", izjavio je Admir Arnautović iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

PODIJELI:

TAGOVI:

Kreka

Pad proizvodnje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti