Rudari nisu spremni na otkaze, niti će ih dopustiti

12.05.2021. 07:51 / Izvor: N1
Rudari nisu spremni na otkaze, niti će ih dopustiti

Elektroprivreda BIH, uz podršku Vlade Federacije, odlučna je da implementiran plan restruktuiranja rudnika, koji bi trebao značiti i smanjenje broje uposlenih.

Stotine rudara u Federaciji strahuju da li će sutra imati posao. Da li će doći do gašenja upravo onih rudnika u kojima rade. Elektroprivreda BIH, uz podršku Vlade Federacije, odlučna je da implementiran plan restruktuiranja rudnika, koji bi trebao značiti i smanjenje broje uposlenih. I dok jedni tvrde da se priča odnosi na administraciju, rudari pak kažu, da je suprotno. Svjesni neminovnosti postepenog gašenja rudnika, spremni su na reorganizacije, prekvalifikacije, postepeno, u narednih nekoliko godina, no, nisu spremni na otkaze u svojim redovima. Niti će ih, vrlo jasno poručuju, dopustiti.

Iz tame izvire svjetlo. Znak da prva smjena u rudniku Abid Lolić uskoro završava. Na licima osmjesi, iako su satima bili kilometrima ispod zemlje. A Rudnik zna biti okrutan, nepredvidiv, opasnosti vrebaju na sve strane.

"Bitno je da nema povreda, to je najbitnije, šihta je završena, sve je uredu, hvala Bogu", kazao je Amir Sivro, rudar u RMU Abid Lolić.

Vozač spreman. Prije odlaska kući, svaki rudar ide na kupanje. Preko njihovih ruku prešle su hiljade tona uglja. Najteži posao na svijetu, kaže rudar Sivro.

"Slabo cijene ovaj posao, mislim kad kažu plata je dobra, nije ona dobra kakvu zaslužujemo i kakvih sve povreda ima, dešava se da se čovjek povrijedi pa opet sutra dođe na posao. A ja ne računam povredu posjekotine, lom prsta, to za mene nije povreda, teže povrede su kičma ili sl", kazao je Sivro.

Pitali smo ga šta će ako se Rudnik zatvori?

"Pa ništa ja sam navikao da radim, tako da naći ću sebi neki posao vjerovatno. Bitno mi je da mi staž uplate, to mi je najbitnije, a kako stvari stoje i to je upitno", odgovorio je.

Gašenje rudnika ostavilo bi katastrofalne posljedice

Ovo je rudnik s najmanjim brojem zaposlenih u Koncernu, no rudari kažu, nimalo manje vrijedan. Gašenje proizvodnje ostavilo bi katastrofalne posljedice. 380 porodica ovog kraja ostalo bi bez primanja. Iz Elektroprivrede pak javno obećavaju, rudari bez posla neće ostati.

"Kada je u pitanju zatvaranje tih pogona iz podzmene eksploatacije koje će trajati kroz narednih 10ak do 15 godina kako je predviđeno naravno da će se tu pojaviti višak rudara ustvari ne višak nego će se prirodnim odlivom ti pogoni zatvoriti, međutim kada govorimo o današnjem stanju u rudnicima mi nažalost imamo previše administrativnog osoblja i upravo se ovaj program reorganizacije odnosi samo na te radnike", izjavio je Admir Andelija, generalni dikrektor EP BiH.

No, stvari nisu onakve kakvim ih nadležni javno predstavljaju. Napustili smo sastanak u Vladi 5. maja, kaže sindikalista iz rudnika Abid Lolić, Bahrudin Bišić, upravo zbog prijetnji otkazima. I to najugroženijim.

"Mi nemamo viška administrativnih radnika a mi imamo viška oko 66 ljudi. Ovdje se udara na invalide druge kategorije, vrlo bitno je spomenuti. Mi pored proizvodnje uglja vršimo i neplaniranu proizvodnju invalida druge kategorije, uz sam proces proizvodnje uglja, mi te ljude moramo socijalno zbrinuti", kazao je Bahrudin Bišić, predsjednik Sindikata RMU Abid Lolić.

Oni su danas svi radno angažovani. Upoznali smo ih, no pred kameru nisu htjeli. Pred penziju, neki u punoj životnoj snazi, a neki ni 30 godina. Rudnik je prema njima bio nemilosrdan. Povrede na radu, onemogućile su im ulazak u jamu, uprkos nevjerovatnoj želji da se dolje ponovno spuste.

Sindikat RMU Abid Lolić: Mora se pronaći alternativa za radnike

"Ovdje imate grupu momaka mladih, kada ih kamera snimi, to je žalosno, ali to je momak koji je 70 posto invalid, ne vidi, dobio povredu u jami, sada tovari i spušta repromaterijal za jamu da se dolje može proizvoditi ugalj, to je usko vezano sa proizvodnjom. I mi kada kažemo branimo te ljude, mi ćemo ih braniti do kraja", poručio je Bišić.

Uz uposlene i rudare u rudniku Abid Lolić, je i direktor Adis Kasumović. Finansijska situacija je teška. Dugovi prema državi ogromni. Često institucije blokiraju račun Rudnika. Svjesni smo, kaže Kasumović, da će jednog dana doći do zatvaranja, no to, ne može i ne smije biti preko noći. Mora se pronaći alternativa za radnike.

"Mi imamo iskrene namjere, iskrene ciljeve, da se borimo jer alternative nemamo, većina ovdje od 380 uposlenih nema alternative. Ovaj kraj tzv. bilanski ima negdje oko 15 hiljada stanovnika, i to mi daje nekakvu dodatnu snagu da se borim da ovo opstane i evo svi se borimo", kazao je Adis Kasumović, direktor RMU Abid Lolić.

Rudari zahtijevaju minimalno tri godine, da se iz rudnika postepeno prebacuje na druge izvore energije, kako bi se rudari, eventualno kvalifikovali za nova radna mjesta. Elektroprivreda obećava da će za to imati i do deset godina. No, Sindikat rudara nepovjerljiv.

"Tako što će se bez posla ostaviti jednog dana nam predstave 2 hiljade, drugog 1400, trećeg 1700, pa onda 1500,. Do danas mi nemamo tačan pokazatelj koliko bi zbilja to ljudi ostalo bez posla ako bi se realizovao koncept koji je pokušavao se zagovarati u proteklih par dana od strane EP", smatra Sinan Husić, Sindikat radnika rudnika u FBiH.

A rudari u konstantnoj neizvjesnosti. Da li će nepovrijeđeni izaći iz jame? Da li će dobiti plaće na vrijeme? Šta im je s doprinosima? Hoće li moći u zaslužene penzije? Hoće li sutra uopšte imati poslove? Na stolovima uprava zahtjevi za raskid ugovora. Mnogi čekaju smirivanje pandemije kako bi napustili državu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti