Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Šansa za bh. kompanije ukoliko Evropa promijeni lance snabdijevanja

11.06.2020. 13:13 / Izvor: Akta.ba

Koronavirus već je uticao na ukupnu svjetsku ekonomiju, te je vrlo vjerovatno po mišljenjima stručnjaka da će Evropa promijeniti svoje lance snabdijevanja, odnosno proizvodnju vratiti u Evropu.

Svakako ukoliko se to desi bh. kompanije bi mogle iskoristiti svoju šansu. Ovog je razmišljanja i Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH koji je u razgovoru za poslovni portal Akta.ba kazao kako se evropsko tržište nije zatvorilo i u vrijeme pandemije izazvane korona virusom. Pojedine firme iz BiH su kaže iako u manjim kapacitetima ponešto uspjele da izvezu, što je dobro.

„Ono čemu se nadamo i što bi se moglo i desiti, jeste da će se Evropa lagano početi odmicati od azijskih država i promijeniti lance snabdijevanja, te će pokušati sve što može nabavi u Evropi“ kaže Smailbegović, napominjući da je upravo ovdje šansa za našu zemlju, za naše kompanije. Međutim, neke stvari će ovisiti i od naših kompanija, odnosno koliko će one uspjeti biti konkurentnije i jeftinije u odnosu na evropske.

(Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH)

Smatra da ovdje najveću šansu imaju firme koje se bave proizvodnjom namještaja, tekstilom, kao i firme iz jednog dijela metalne industrije.

Također, po njemu se može desiti i da male i srednje evropske kompanije pokažu interes investiranja u BiH koja je geografski dio Evrope i u kojoj je još uvijek jeftinija proizvodnja od ostatka Evrope.

U svemu ovome, smatra da bi bilo dobro i da država poboljša poslovni ambijent za domaće i strane investitore.

„Zakoni o kojima dugo pričamo i na kojima smo radili kao što su Zakon o doprinosima, porezu na dohodak, dobit... bilo bi dobro da se usvoje. Ovo bi na neki način popravilo poslovni ambijent, a samim tim i stvorilo nove šanse za privlačenje jednog dijela kapitala koji može zaposliti našu radnu snagu, uticati na povećanje standarda i povećanje plata“, kaže Smailbegović, zaključujući da situaciju trebamo iskoristiti, naročito zbog činjenice da smo još uvijek jeftiniji od ostatka Evrope.

E. Ko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti