Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Saobraćajni centar u Sarajevu počinje sa radom, uskoro u upotrebi i pametne karte

21.04.2021. 16:55 / Izvor: Akta.ba

U Kantonu Sarajevo od sutra zvanično počinje s radom Saobraćajni centar, a bit će omogućena i upotreba pametnih karti.

Ovo je Centar koji će pratiti stanje javnog prevoza u našem Kantonu. Osposobljen je i funkcionalan video nadzor u tramvajima i iz Centra je moguće pratiti sva dešavanja u njima, broj vozila u datom momentu, moguće je pratiti rutu, kao i brzinu kretanja tramvaja.

Po prvi put u historiji javnog gradskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo će postojati izvještavanje u realnom vremenu o opterećenju pojedinih linija, a  velika pozitivna promjena će biti da će građani uskoro imati mogućnost korištenja i beskontaktnih, pametnih karti koje će im olakšati korištenje javnog prevoza. 


Ovaj Centar je sastavni dio Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i u njemu će biti angažovane osobe koje će koordinirati sa javnim prevoznicima, a sve u cilju sigurnijeg i kvalitetnijeg javnog prevoza. 

U narednim fazama razvoja ovog centra, usavršit će se red vožnje prvobitno tramvajskog prevoza, a nakon toga i red vožnje trolejbuskog, autobuskog i minibuskog prevoza.

"Implementacijom ovakvih projekata uspostavlja se osnova za 'Sarajevo pametni grad', a naš cilj je da kompletan projekt zaživi u 2021. godini", istakao je ovom prilikom resorni ministar Adnan Šteta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti