Saradnjom entitetskih fondova počinje projekt "Čista rijeka Miljacka"

05.06.2018. 14:06 / Izvor: Akta.ba
Saradnjom entitetskih fondova počinje projekt 'Čista rijeka Miljacka'

Danas je u Sarajevu, u prisustvu velikog broja zvanica, svečano obilježen Svjetski dan okoliša u Bosni i Hercegovini.

Prigodnom svečanošću u Sarajevu je danas obilježen Svjetski dan okoliša. Ovom prilikom su direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Fuad Čibukčić i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović potpisali Inicijativu za aktiviranje projekta "Čista rijeka Miljacka" koji su istakli da je međuentitetska saradnja fondova pozitivan presedan ka zajedničkim naporima kada je u pitanju zaštita okoliša i vodnog potencijala.

"Ova saradnja je dokaz visokog nivoa međusobnog razumijevanja i saradnje s ciljem da zajednički, kontinurirano i snažno djelujemo na provođenju politika iz oblasti zaštite okoliša, od čega je jedan segment i priprema, praćenje i sufinansiranje projekata od zajedničkog značaja i međuentitetskog interesa koji posredno ili neposredno utiču na okoliš", kazao je direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Fuad Čibukčić.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović također je iskazao zadovoljstvo zbog potpisivanja Inicijative i podsjetio koje su to aktivnosti i mjere definirane ovim projektom.

"Ovaj projekat ima za cilj rješavanje problema sanacije i izgradnje kanalizacione infrastrukture, prečišćavanja otpadnih voda pomenutih slivnih područja, uređenja vodotoka, a posebno u urbanom dijelu sarajevske regije, s obzirom da su ova područja identificirana kao zone sa prekomjernim stepenom onečišćenja. Također, projekat predviđa i identifikaciju i rješavanje pitanja divljih deponija, a koje negativno utiču na kvalitet voda, rješavanje problema nekontrolirane sječe šuma, te korištenja vodnih resursa, eksploatacije materijala iz riječnih korita i sl. Sve ovo moguće je uz unapređenje ekološke svijesti stanovništva, što je također jedan od budućih zadataka svih institucija uključenih u oblast zaštite okoliša u BiH", dodao je Todorović. 

 

Istakao je da dva fonda u BiH imaju jako dobru saradnju i imaju ovlaštenja da mogu zajednički nastupati u zajedničkim međunarodnim projektima koji su od interesa za oba entiteta.

"Takva je i ova inicijativa koju pokrećemo simbolično na današnji dan i ona ne znači samo čistu rijeku Miljacku, nego i rijeka u njenom slivu. Slične aktivnosti smo imali i za rijeku Vrbas koja u jednom toku teče kroz Federaciju BiH, tako da su samo ove dvije rijeke dokaz da se otpad ne može razdvojiti", kazao je on, dodajući da kada su u pitanju mjere zaštite životne sredine, moramo djelovati zajedno.

Inače, "Čista Miljacka“ je naziv za širi projekat 'Čiste vode cijele sarajevske kotline' čiji je cilj očuvati i poboljšati kvalitet vode u vodotocima i zaštititi resurse i ekosistem slivnih područja rijeka: Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje, kao i neposrednog sliva rijeke Bosne do vodomjerne stanice Reljevo. Realizacijom ovoga projekta na području 32 općine Federacije BiH i Republike Srpske, postiže se ispunjenje ostalih ciljeva, kao što je promocija turističkih lokaliteta uz Miljacku.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana okoliša u BiH, prisutnima se obratila i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, koja je podsjetila na značaj aktivnosti koje se provode na ovaj dan, a čiji je cilj poboljšanje kvalitete života građana, unapređenje postojećeg stanja, smanjenje negativnih pritiska na okoliš, upoznavanje javnosti za okolišnu problematiku i podizanje ekološke svijesti. 

"Prosječan čovjek potroši 1.000 kesa za godinu, a sagorijevanje četiri kese potroše kisika koliko je potrebno za jedan dan, što znači da se za godinu potroši osam mjeseci kisika koliko je potrebno čovjeku. Kada razmislite o tome, onda mislim da će svaki čovjek radije nositi ceker sa sobom, nego kupovati plastične kese",  rekla je Đapo.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. juna svake godine u više od 100 zemalja svijeta i predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u kalendaru zaštite okoliša, a primarni cilj je podizanje svijesti o osnovnim okolišnim problemima.

Ove je godine tema Svjetskog dana okoliša posvećena akciji u borbi protiv velikog ekološkog izazova našeg vremena - zagađenja plastikom.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti