Sarajevo u projektu Pametnih gradova

16.01.2018. 08:03 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo u projektu Pametnih gradova

Ovaj program će povezati 12 gradova širom Velike Britanije sa 12 gradova Zapadnog Balkana.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka razgovarao je jučer sa Edwardom Fergusonom, britanskim ambasadorom u BiH, a glavna tema sastanka bio je projekat "Povezivanje gradova Velike Britanije i Zapadnog Balkana kroz digitalnu tehnologiju - digitalni gradovi", koji je podržan od strane Vlade Velike Britanije, a implementira ga „British Council“.      

Naime, krajem januara u Londonu bit će održan sastanak u sklopu projekta sa akcentom na povezivanju gradova, saradnju  i razmjenu iskustva u oblasti digitalnih tehnologija.

Ovaj program će povezati 12 gradova širom Velike Britanije sa 12 gradova Zapadnog Balkana. Glavni grad Bosne i Hercegovine nalazi se među 12 nominiranih iz regije za učešće u programu.

Gradonačelnik Skaka je informisao ambasadora o pripremnim aktivnostima Grada Sarajeva, te istakao da je projekat Pametni grad, jedan od 10 prioriteta te kao takav usvojen u dokumentu Politike grada Sarajeva za mandatno razdoblje 2016.-2020.

Ambasador Ferguson istakao je da Ambasada Velike Britanije započinje projekat čiji je cilj podrška razvoju digitalnog sektora širom BiH, te da u tom projektu gradovi imaju veoma bitne uloge u pogledu uvezivanja poslovnih subjekata, obrazovnih institucija i javne administracije. Također, jedna od tema razgovora je bila i potreba za uspostavom direktnog leta između Londona i Sarajeva u cilju unaprijeđenja komunikacije i poslovnih veza, a posebno promocije turističkih potencijala.

S obzirom na opredjeljenje gradske administracije da u budućnosti jača saradnju i partnerske odnose isključivo sa glavnim gradovima kako u Evropi, tako i u svijetu, sagovornici su se složili da će u narednom periodu biti poduzete konkretne aktivnosti u cilju jačanja veza i saradnje između glavnih gradova Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, Londona i Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti