Sarajevo uskoro dobija taksi vozila za osobe s invaliditetom

14.05.2021. 13:06 / Izvor: BHRT
Sarajevo uskoro dobija taksi vozila za osobe s invaliditetom

Neki od ključnih problema s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom jesu visoka stopa nezaposlenosti, isključenost iz društva, siromaštvo, prevoz i nepristupačni ulazi u institucije.

Neki od ključnih problema s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom jesu visoka stopa nezaposlenosti, isključenost iz društva, siromaštvo, prevoz i nepristupačni ulazi u institucije. Uvođenjem Zakona o posebnim taksi vozilima za osobe s invaliditetom, u Kantonu Sarajevo napravljen je prvi korak kako bi se ovim ljudima barem malo olakšalo kretanje.

Osobe s invaliditetom svakodnevno se susreću s brojnim problemima u svojoj okolini. Za Snježanu Pađen najveći problem je nemogućnost ulaza u institucije u Kantonu Sarajevo zbog neprilagođenosti njihovim potrebama, ali i prelazak preko tramvajskih šina. Stanje je dodatno pogoršala i pandemija koronavirusa. Kaže nam da u ovom teškom trenutku niko nije obratio pažnju na potrebe osoba s invaliditetom.

"Mi smo pisali dopise, obraćali se, ali ništa od toga. Niti smo dobili maske, niti smo dobili rukavice, a mi inače rukavice koristimo i za svoje potrebe. Ne znam, nisam nešto čula ni da je obezbijeđen nikakav covid-tim, u slučaju da se mi razbolimo, kako ćemo za prevoz, kako ćemo bris uraditi", rekla je Snježana Pađen.

A tračak nade za olakšano kretanje gradom pojavio se kada je Skupština Kantona Sarajevo usvojila izmjene Zakona o taksi prevozu. Time će, između ostalog, biti omogućeno korištenje posebnih taksi vozila za osobe s invaliditetom.

"Predviđeno je šest taksi oznaka za prevoz invalidnih lica gdje vozilo može biti isključivo ono koje je prilagođeno za invalidne osobe, znači ne može se registrovati za tu taksi oznaku drugo vozilo osim vozilo za prevoz invalidnih osoba", kazao je Muamer Kukan pomoćnik ministra saobraćaja KS.

"Sa problemom prevoza smo imali isto problem do prije neki dan, kada je napokon usvojen zakon. Nakon osam punih godina sada ćemo dobiti taksi prevoz koji nama odgovara, da se dostojanstveno vozimo", ističe Pađen.

Brojna udruženja i grupe građana vodili su dugogodišnju borbu da bi ukazali na problem prevoza osoba s invaliditetom. Ta borba, kako kažu, na kraju se, ipak, isplatila.

"To je jako dugo trajalo. U nekoj nemoći mi smo pravili i peticije, različite dopise putem medija i svim onim sredstvima kojim smo mi mogli legalno, legitimno da izvršimo pritisak da se taj zakon donese, mi smo to radili. Osam godina, šta god da radite je jako puno", naglasio je Zijad Omerović iz Udruženja za zaštitu ljudskih prava "TAXI 8".

Udruženje posjeduje dva vozila koja su prilagođena osobama s invaliditetom. Omerović ističe da je zakon usvojen, ali da čekaju da Vlada KS izda licence da bi počeli s radom. Iz Udruženja poručuju da nema opravdanja ako kroz nekoliko dana kantonalna Vlada ne odobri licence za prevoz, bez kojih prevoz osoba s invaliditetom ne može da počne.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti