Sastanak grupe nakon dvije godine: BiH i Njemačka jačaju ekonomsku razmjenu

09.03.2021. 17:19 / Izvor: Akta.ba
Sastanak grupe nakon dvije godine: BiH i Njemačka jačaju ekonomsku razmjenu

marta 2021. godine treći put se sastala bosanskohercegovačko-njemačka radna grupa za ekonomska pitanja, zbog Corone u online formatu.

9. marta 2021. godine treći put se sastala bosanskohercegovačko-njemačka radna grupa za ekonomska pitanja, zbog Corone u online formatu.

U radnoj grupi su učestvovali brojni predstavnici resornih ministarstava, privrede i administracije, koje je predvodio Dragiša Mekić, pomoćnik ministra u bosanskohercegovačkom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Helge Tolksdorf, šef Odjela za proširenje EU, Jugoistočna Europa, Odjel Turske u njemačkom Saveznom ministarstvu za privredu i engergiju.

Razgovaralo se o opštim pitanjima ekonomske saradnje dvije zemlje, ali i o posebnim pitanjima  odabranih ekomomskih sektora i pojedinačnim ulaganjima.

Dragiša Mekić je, između ostalog, naglasio značajne ekonomske gubitke usljed Korona pandemije. Njemačka je i u krizi ostala glavni trgovinski partner Bosne i Hercegovine, tako da saradnja između država može biti važna podrška na putu ka izlazu iz krize.

Helge Tolksdorf je pored toga istakao značaj regionalne saradnje, te stalne razmjene. Važni termini, koje treba zajednički iskoristiti, su u sklopu Berlinskog procesa sastanak predsjednika vlada u ljeto 2021. godine i sastanak ministara privrede idućeg juna, koji se također održavaju po želji savezne kancelarke Merkel.

Margret Uebber, njemačka ambasadorica u Sarajevu, pozdravila je sudionike i bila je radosna što se sastanak mogao opet održati prvi put nakon dvije godine. "Ljudi u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini ekonomski su vrlo usko povezani. Bosna i Hercegovina je važna lokacija i za njemačke investicije, što je usko povezano s reformskim napretkom koji je postigla Bosna i Hercegovina približavajući se standardima EU", poručila je ona.

Bilateralna radna grupa je osnovana 2017. godine, uglavnom se sastaje jednom godišnje s istim članovima. U 2019. i 2020. radna grupa je pauzirala, zbog neformiranja Vlade u BiH, a 2020. godine zbog Korona krize.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti