Senad Brka: U organizaciji sajma u Tešnju učestvuje svih 225 članica Udruženja

31.05.2019. 08:51 / Izvor: Akta.ba
Senad Brka: U organizaciji sajma u Tešnju učestvuje svih 225 članica Udruženja

15. Međunarodni sajam privrede u Tešnju očekuje oko 300 izlagača.

Pripreme za 15. Međunarodni sajam privrede u Tešnju teku prema dinamičkom planu. Završeno je postavljnje sajamskih hala i podopolagački radovi, a ovih dana se kreće sa unutrašnjim uređenjem, elektroinstalacije, klime i drugo. Istovremeno teku marketinške aktivnosti (reklame, bilbordi, društvene mreže) kao i ostala tehnička pitanja vezana za konferencijski dio i boravak brojnih domaćih i stranih delegacija, potvrdio je za Akta.ba Senad Brka, predsjednik Udruženja privrednika «Biznis centar» Jelah-Tešanj.

Kako je najavljeno, ovogodišnji sajam očekuje oko 300 izlagača iz Holandije, Njemačke, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Makedonije, Crne Gore, Turske i naravno BiH, a zemlja partner je Makedonija.

"Kada smo se odlučili da razgovaramo o zemljama partnerima iz okruženja, vodili smo se činjenicama da je ovo do početka 90-tih godina bio jedan jasno definisan ekonomski prostor. Istina da se sada sve više i priča o regionalnoj privrednoj saradnji. Mi smo željeli te i takve aktivnosti implementirati i svjesno smo išli u početku na zemlje sa kojima BiH nema neriješenih političkih i drugih pitanja", priča Brka za naš portal.

Na pitanje koliko je značajno partnerstvo s tom zemljom, kaže da je Makedonija primjer kako se nalaze dobra rješenja i kako se izlazi iz složene političe zbilje.

"Premijer Zaev je očitao lekciju svim liderima na Balkanu kako se uspješno pregovara i izlazi iz ćorsokaka zvanog Zapadni Balkan. Rješio je pitanje složene nacionalne strukture, spor sa Grčkom oko naziva države, ide u EU, NATO integracije, ostalo mu je privreda i to je razlog zašto su i sa oduševljenjem i prihvatili ponudu da budu zemlja pokrovitelj", navodi on.

Podsjeća da su prije dva dana razgovarali u Sarajevu sa Ambasadorom Sjeverne Meakedonije NJ.E . Ekremom Ebibijem oko tehničkih detalja dolaska državne i privredne delegacije u Tešanj. 

"Prvenstveno nas interesuje njihova poljoprivredna proizvodnja s obzirom da mi u Udruženju imamo izuzetno jake firme u tom segmentu, mislim na AS grupaciju, DUKAT, Biošamp i dr.", ističe.

Pored toga, Brka naglašava da je preliminarno dogovoreno sponzorstvo za 2020. godinu i to sa privrednom delegacijom Crne Gore. 

"Kada je u pitanju Crna Gora, nama je veoma interesantna luka Bar, slobodna carinska zona. Interesantna nam je kao turIstička destinacija, te kao država za plasman naših roba i usluga", kaže on, dodajući da su neke članice udruženja već uveliko ušle na tržiŠta tih zemalja poput firmi Madi, Hifa Oil, Artisan, Danijel S i drugih.

"Pored toga, Crna gora je otvorila 32 poglavlja kada je u pitanju pristupanje u EU, imaju trenutno preko 3 milijarde eura ulaganja u turizam i mi tu imamo svoje šanse. Naravno, prvi preduslov da bi se krenulo u realizaciju aktivnosti je dovođenje u red saobraćajnica koje povezuju naše dvije države Foča – Nikšić - Podgorica", priča naš sagovornik.

JASNI CILJEVI

Govoreći o tome kako sajam godinama održava svoj nastavlja kontinuitet, Brka kaže da ideje crpe iz znatno razvijenijih zemalja sa sajmova u Minhenu, Hanoveru, Frankfurtu.

"Imamo jasne ciljeve šta hoćemo, imamo jako Udruženje (225 članica) koje ovaj događaj organizuje, imamo lokalnu zajednicu koja daje bezrezervnu podršku, imamo korektne odnose i sa ostalim strukturama Dejtonske konfiguracije BiH (ZE- DO kanton, Federacija, VM). Nemamo profesionalce koji samo rade sajam. Sve aktivnosti vodi Upravni odbor Udruženje i svi mi na uštrb naših vlastitih firme relizujemo ovaj projekat", naglašava on.

Budući da je Tešanj napredna regija koja sama sebe reklamira time što dokazuje da rad može odvesti daleko i privući strane investicije, na pitanje gdje i kako vide sajam u budućnosti, predsjednik Udruženja kaže da im je cilj da ostanu broj 1 u BiH.

"Također, kada su u pitanju isključivo privredni sajmovi, radovali bismo se da ih ima što više, pa nek tržište reguliše ko može opstati", podcrtava on.

BROJNI SADRŽAJ​I

Inače, pored izlagačkog dijela, sajam obiluje i brojnim tematskim popratnim sadržajima, tj. konferencijama.

Tako će, prema najavama organizatora, odmah poslije svečane ceremonije otvorenja i obilaska sajma, biti održan panel na temu "Regionalna privredna saradnja" na kojem će učestvovati Denis Zvizdić predsjedavajući VM, Rasim Ljajić ministar trgovine Srbije, Svetlana Cenić, regionalna nevladina organizacija Biznis Plus, te predstavnici Vlade Makedonije i CG. 

U sklopu sajma bit će održana i skupština Privredne/Gospodarske komore FBiH, te konferencija na temu "Konkurentnosti do kvaliteta - budućnost BH ekonomije", kao i niz B2B susreta, te Skupština PK F BIH.

Također, nakon svečanog otvorenja Domu zdravlja i Općoj bolnici u Tešnju bit će uručena dva vozila hitne pomoći ukupne vrijednosti od 200.000 KM koje su osigurali privrednici Hifa Oil, Hifa Petrol i članovi Udruženja Biznis centar.

Ovom udruženju 22. maja je uručen i ISO 9001-2015 standard te su prva nevladina organizacija koja je nosilac ovog ISO standarda.

Posljednjeg dana planirano je druženje izlagača i gostiju na platou gdje će ih zabavljati Halid Bešlić, koncert koji su kao poklon gradu omogućili Općina Tešanj i Udruženje privrednika. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti