Sesija Kruga 99: Uzurpacija i prisvajanje hidroenergetskog potencijala BiH

17.05.2020. 12:54 / Izvor: Akta.ba
Sesija Kruga 99: Uzurpacija i prisvajanje hidroenergetskog potencijala BiH

Uvodničari su bili prof.dr. Nedim Suljić sa Univerziteta u Tuzli, Hilmo Šehović, stručnjak i ex pomoćnik Ministra za energetiku FBiH i Ante Čolak, bivši zastupnik PD Parlamenta FBiH.

Danas je održana online press konferencija/sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99 na temu: "Uzurpacija i prisvajanje hidroenergetskog potencijala BiH od strane Srbije i Hrvatske"

Uvodničari su bili prof.dr. Nedim Suljić sa Univerziteta u Tuzli, Hilmo Šehović, stručnjak i ex pomoćnik Ministra za energetiku FBiH i Ante Čolak, bivši zastupnik PD Parlamenta FBiH.

Profesor Suljić je na sesiji ukazao da Bosna i Hercegovina loše gospodari svojim prirodnim resursima, te kako Srbija i Hrvatska protuzakonito žele prisvojiti hidroenergetski potencijal Bosne i Hercegovine.

Smatra da je cilj Srbije "prisvajanje" hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta, a da poslije toga sa BiH podijeli onaj preostali dio hidropotencijala gradnjom još 18 hidroelektrana na slivu Drine.

"Očigledan je problem korištenja javnih dobara koji su pod kontrolom Srbije prvenstveno rijeke Drine gdje se krši državni zakon o koncesijama, ne plaća se nikakva propisana koncensiona naknada, a svi bilateralni sporazumi se uspješno izbjegavaju već godinama. Upravo je naknada ključno pitanje zbog kojeg se aktuelizira promjena granica, a sve kako bi Srbija izbjegla platiti dug BiH i potom dalje nastavila plaćati naknadu za korištenje hidropotencijala u skladu sa međunarodnim propisima." – dodao je Suljić.

U tom pogledu, neshvatljivim smatra što su bh. političari nezainteresovani za rješavanje ovog pitanja, a upravo bi se ostvarivanjem onoga što legitimno pripada BiH sa hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta omogućila daleko jeftinija električna energija za stanovništvo i privredu u BiH.

Podsjetio je da su BiH i Srbija potpisnice Konvencije o vodama iz Helsinkija, po kojoj su dužne da sprječavaju i smanjuju prekogranični uticaj voda, da koriste prekogranične vode na razuman i pravedan način te osiguraju održivo upravljanje vodama.

Stručnjak za energetiku i bivši pomoćnik ministra za energetiku FBiH Hilmo Šehović istakao je da problem korištenja hidroenergetskih potencijala BiH od Srbije i Hrvatske traje veoma dugo navodeći da su dogovori postizani i kršeni.

"Problematika se aktuelizira, ali se ne rješava. U odnosima sa Hrvatskom postoje tri neriješene tačke hidroelektrana na Trebišnjici, Dubrovnik 1 i Buško jezero.", konstatovao je Šehović. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti