Sindikat trgovine predlaže konkretne ekonomske mjere

18.03.2020. 13:45 / Izvor: Fena
Sindikat trgovine predlaže konkretne ekonomske mjere

Poslodavce u privatnom sektoru bez obzira na sektor, navode iz STBiH, osloboditi poreza i doprinosa pod preduvjetom da se svakom radniku mora isplatiti puna plaća kao i naknade plaće (topli obrok).

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) zatražio je danas od Saveza samostalnih sindikata BiH  (SSSBiH) i delegacije sindikata pri Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) da hitno zajedno s poslodavcima donesu set mjera koje će hitno uputiti Vladi FBiH i na kojima će istrajati.

Iz STBiH navode da situacija sa širenjem COVID-19 virusa uzima maha i u BiH i da su radnici i radnice u prodavnicama posebno onim prehrambenih proizvoda jedni od najizloženijih i u stalnom kontaktu s velikim brojem ljudi, kao i da je odlukama Kriznog štaba FBIH obustavljen rad ugostiteljstih objekata i uslužnih firmi širom FBiH.

Stoga STBiH od predstavnika SSSBiH pri ESV traži da se hitno formira Krizni štab sastavljen od predstavnika sindikata i poslodavaca koji će na dnevnoj bazi pratiti stanje na tržištu rada i predlagati mjere Vladi FBIH.

Poslodavce u privatnom sektoru bez obzira na sektor, navode iz STBiH, osloboditi poreza i doprinosa pod preduvjetom da se svakom radniku mora isplatiti puna plaća kao i naknade plaće (topli obrok). Ta mjera može biti vremenski ograničena na jedan mjesec, a po potrebi i duže.

"Hitno povećati plaće radnicima koji moraju raditi, za najmanje 10 posto. To može biti jednokratni iznos u vidu stimulacije. Sredstva za provođenje ovih mjera trebaju se obezbjediti hitnim rebalansom budžeta. Zatim, hitno putem medija ili interno na nivou kompanija, radnicima se moraju obratiti odgovorne osobe u kompanijama ili na nivou Udruženja poslodavaca kako bi se uputile jasne poruke ohrabrenja svima onima koji rade, ali i onima koji ne mogu raditi. Epidemiološke i zdravstvene  mjere za zaštitu radnika i radnica koji moraju raditi, podići na najveći nivo", mjere su koje navodi STBiH. 

Napominju da su radnici u uslužnom sektoru preplašeni i u panici. Mnogi rade bez bilo kakvih mjera zaštite, a informacije dobijaju iz medija umjesto od svojih poslodavaca. Dok su jedni prinuđeni da rade kako bi se obezbjedio nastavak života građana u FBiH, drugima je ova mogućnost uskraćena iz sigurnosnih razloga i u cilju suzbijanja zaraze. I jedni i drugi su heroji i zahtjevaju i trebaju podršku i pomoć, navodi u saopćenju predsjednica STBiH Mersiha Beširović. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti