Slab odziv Tuzlaka za sufinansiranje mjera za smanjenje zagađenja zraka

19.09.2020. 10:56 / Izvor: Akta.ba
Slab odziv Tuzlaka za sufinansiranje mjera za smanjenje zagađenja zraka

Kao problem se pokazalo nedovoljno znanje građana o dobrobitima koje mogu imati ugradnjom toplotnih pumpi i implementrianjem mjera energetske efikasnosti.

Zagađenje zraka u Tuzli, kao drugom najzagađenijem gradu u Europi, je jedan od najvećih problema koji pogađa veliki broj građana, a posebna šteta se nanosi ranjivim skupinama kao što su djeca, trudnice, kronično bolesni i stariji ljudi. Pored industrije i saobraćaja, veliki izvori zagađenja zraka su individualna ložišta, koja za zagrijavanje koriste fosilna goriva i to uglavnom ugalj sa visokim procentom sumpora. Dodatni problem je da većina ovih individualnih ložišta, zbog nepostojanja toplotne izolacije, koriste velike količine energenata.

Da bi se nešto uradilo na ovom planu i sama Uprava Grada Tuzla pokušava da riješi problem projektom sufinansiranja individualnih objekata na području grada koji će raditi na utopljavanju objekta ili nabavci i ugradnji toplotne pumpe.

Kao problem se pokazalo nedovoljno znanje građana o dobrobitima koje mogu imati ugradnjom toplotnih pumpi i implementrianjem mjera energetske efikasnosti. Dodatni problem je bio da su kriteriji za dobijanje sufinansiranja bili prestrogi i prihvatljivi samo za mali broj građana.

Sve ovo je rezultiralo malim odzivom građana na prijavljivanje za sufinansiranje mjera za smanjenje zagađenja zraka tokom 2019. godine, tako da sva predviđena sredstva za sufinasiranje nisu iskorištena.

Zbog svega navedenoga, Grad Tuzla je u februaru 2020. uradio značajne izmjene Odluke o uslovima, kriterijima i postupku dodjele sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aeroazagađenja na području Grada Tuzla, koja je mnogo prihvatljivija za građane što je i potvrdio zadnji javni poziv na koji se prijavio veliki  broj građana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti