Spora nabavka vakcina ugrožava ljudska prava

23.02.2021. 14:18 / Izvor: SRNA
Spora nabavka vakcina ugrožava ljudska prava

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović ocijenio je da su ugrožena ljudska prava građana BiH.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović ocijenio je da su ugrožena ljudska prava građana BiH zbog toga što Bosna i Hercegovina sporo napreduje u procesu nabavki vakcina protiv virusa korona.

Ističući da se BiH ne može pohvaliti započinjanjem procesa vakcinacije, Prodanović je rekao da složenost sistema ne može biti opravdanje za neefikasnost u nabavci vakcina.

"Treba da vidimo samo pozitivna iskustva susjednih zemalja. Nažalost, nismo iskoristili niti uticaj izvršnih institucija vlasti na svim nivoima vlasti u dovoljnoj mjeri, niti smo osjetili dovoljno prijateljstvo sa važnim međunarodnim institucijama da bismo dobili vakcine, kako su to neke druge zemlje učinile", rekao je Prodanović novinarima u Sarajevu.

On je upozorio da otpočinjanjem vakcinacije u jednom dijelu BiH ne bi bio riješen problem epidemije virusa korona.

"Mislim da moramo obezbijediti dovoljan broj vakcina, prije svega za zdravstvene radnike koji rade u kovid bolnicama i odjeljenjima, ugrožena lica kako što su stariji i lica u domovima za stare", rekao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina se previše pouzdala u "Covax" mehanizam za nabavku vakcine protiv virusa korona.

"Nažalost u ovom smislu ni velike zemlje, s obzirom da se radi o najtraženijem proizvodu u svijetu sada, nisu iskazale u dovoljnoj mjeri solidarnost, ali to nas ne opravdava da ih nismo obezbijedili", zaključio je Prodanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti