Šta donose izmjene Zakona o akcizama, hoće li poskupjeti struja za privredu?

05.05.2021. 08:07 / Izvor: Akta.ba
Šta donose izmjene Zakona o akcizama, hoće li poskupjeti struja za privredu?

Zabrinjava što se s ovakvim rješenjima planira uvođenje novih akciznih proizvoda.

Nakon što je objavljena informacija da bi Bosna i Hercegovina uskoro trebala dobiti izmijenjen Zakon o akcizama, makroekonomski analitičar Faruk Hadžić istakao je kako nova rješenja utvrđena prednacrtom imaju svoje dobre, ali i loše strane.

U osvrtu na rješenja iz prednacrta Zakona o akcizama Hadžić je naglasio kako prednacrt ima nekoliko dobrih rješenja koja se prije svega tiču ukidanja akciza.

"Dobra strana jeste što bi se kroz ovaj zakon ukinula akciza na denaturisani alkohol koji se koristi u proizvodnji i preradi neprehrambrenih proizvoda (npr. dezinfekcionih sredstava). Struka je još prošle godine uputila u proceduru zakon koji je na kraju oboren u Domu naroda, kojim bi se ova akciza ukinula", pojasnio je Hadžić.

Osim toga, Hadžić ističe kako bi se u konačnici ovakvim zakonskim rješenjima pružila prilika da se razvije jedna cijela industrija kozmetike što sada, prema ovim zakonskim rješenjima, nije moguće.

Međutim, s druge strane, "zabrinjava što se s ovakvim rješenjima planira uvođenje novih akciznih proizvoda"

"Loša strana je što se planira uvođenje novih akciznih proizvoda, poput električne energije. Istina, navedeno je da bi od naplate bili izuzeti prirodni plin i kruta goriva koji se koriste u domaćinstvima, prirodni plin koji se koristi kao pogon za motorna vozila, električna energija koja se koristi u domaćinstvima, te električna energija koja u procesu proizvodnje čini više od 50 posto troška proizvoda", naglašava Hadžić.

Ipak, dodaje, izvjesno je da bi na ovaj način moglo doći do povećanja cijene struje za privredu, a time do rasta troškova proizvodnje, što će se opet odraziti na veću cijenu proizvoda i rast troškova života.

"Za sada nije poznato da li će prikupljena akcizna sredstva novim zakonom namjenski usmjeravati, npr. akcize na duhan u zdravstveni sektor, akcize na gorivo za cestogradnju, akcize na električnu energiju u ekologiju i slično.Ovakav zakon mora imati jasnu namjenu i cilj u koji će se sredstva usmjeriti. Ukoliko novi zakon ne bude ponudio jasnu namjenu gdje će se ova sredstva usmjeriti, onda će ovaj zakon imati isključivo funkciju da uzme što više para iz džepova građana i privrede kako bi se nastavio održavati preglomazni i neefikasni državni aparat", zaključio je Hadžić.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti