Štete na poljoprivrednim usjevima u BiH u obimu od 50 do 70 posto

08.09.2021. 13:40 / Izvor: Fena
Štete na poljoprivrednim usjevima u BiH u obimu od 50 do 70 posto

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača BiH Vladimir Usorac upozorio je danas da je ekstremna suša, koja je ove godine pogodila veći dio BiH, nanijela ogromne štete poljoprivrednim usjevima.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Bosne i Hercegovine Vladimir Usorac upozorio je danas da je ekstremna suša, koja je ove godine pogodila veći dio Bosne i Hercegovine, nanijela ogromne štete poljoprivrednim usjevima.

"Najteže pogođene poljoprivredne kulture su kukuruz, soja i sijane trave, uključujući krompir i druge vrste povrća koje nisu navodnjavane, a procijenjena šteta u Bosni i Hercegovini je u obimu od 50 do 70 posto, odnosno više od milijarde KM", ističe Usorac u izjavi za Fenu.

Nešto manja šteta je zabilježena na području Modriče, Bosanske Dubice i Prijedora.

"Osim šteta uzrokovanih sušom, evidentne su i one koje su posljedica tornada koji je 'krenuo' iz Livna, a završio u slovačkim Tatrama, a koji je na zahvaćenom području prouzročio gotovo totalnu štetu", kazao je Usorac, izražavajući ogorčenje zbog odnosa nadležnih spram poljoprivrednih proizvođača.

Poteškoće u tom pogledu ilustrira otkupnom cijenom jedne litre mlijeka koja iznosi 55 feninga što je, kako navodi, manje od cijene jedne litre vode u prodavnici.

"Farme se zatvaraju, sela su pusta. Preko puta naše farne ima 12 kuća i šest stanovnika i svi su u dobi iznad 80 godina", konstatira rezignirano Usorac, izražavajući bojazan da je već kasno da se nešto ozbiljnije poduzme na planu revitalizacije sela i uopće poboljšanja statusa poljoprivrednih proizvođača.

Istovremeno upozorava da će znatno umanjen prinos i kvalitet proizvoda usloviti povećanje cijena poljoprivrednih, a time i prehrambenih proizvoda.

"Cijenu tih proizvoda na domaćem tržištu određuju nakupci, uvozni lobiji i korumpirani političari", navodi Usorac, napominjući kako prijedlozi poljoprivrednika na liniji zaštite domaće proizvodnje, odnosno opterećivana uvoza carinama nisu naišli na odobravanje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti