Sufinansiranje nauke u Sarajevu: Sredstva dobili autori koji nemaju radove

05.09.2019. 10:03 / Izvor: Akta.ba
Sufinansiranje nauke u Sarajevu: Sredstva dobili autori koji nemaju radove

prof.dr.sc. Almir Badnjević, uputio je prigovor na preliminarnu rang listu za podršku autorima/koautorima naučnih radova objavljenih ili prihvaćenih za objavu.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo objavilo je Konačnu rang-listu dobitnika sredstava po Javnom pozivu za sufinansiranje programa nauke iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu. Za ove namjene osigurana su sredstva u iznosu od 2,8 miliona KM.

Rang listom utvrđen je iznos sredstava za svakog pojedinačnog dobitnika sredstava u sedam programa sufinansiranja, a u skladu sa uslovima propisanim Javnim pozivom. 

prof.dr.sc. Almir Badnjević, uputio je prigovor na preliminarnu rang listu za podršku autorima/koautorima naučnih radova objavljenih ili prihvaćenih za objavu. Prigovor je upućen ka Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS sa kojim želi ukazati na neregularnosti u radu komisije.

Iako je i on jedan od dobitnika sredstava po ovom pozivu (za članak iz časopisa Nature), nije mogao prešutjeti neregularnosti komisije.

"Ovo je sramota šta je komisija uradila. Javnost mora biti upoznata gdje idu naši novci", poručuje on. 

Kako tvrdi, preko 30% sredstava je dodijeljeno nekome ko uopće nema rad ili uopće ne ispunjava uslove. 

"Preko 30%  sredstva su dodijeljena autorima koji uopće nisu objavili rad ili ne ispunjavaju uslove. Bio sam ubijeđen da postoji barem malo objektivnosti, poštenja i srama u odgovornim ljudima u Ministarstvu (koji su trebali razmatrati Prigovore, te koji su imenovali komisiju). Međutim, odbijanjem svih prigovora (čak i ovako utemeljenim), jasno je da su javna sredstva razdijeljena među članovima komisije i njihovih saradnika (ne vodeći računa o uslovima konkursa)", ističe on u upućenom prigovoru.

U svom prigovoru skreće pažnju na rad komisije koja je vrednovala uopšteno sve programe u sklopu Javnog poziva za sufinansiranje programa nauke iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu. 

"Po preliminarnim rang listama svakog programa bi mogao da nađem jako puno zamjerki, međutim one su najvidljivije na preliminarnoj rang liste za podršku autorima/koautorima naučnih radova objavljenih ili prihvaćenih za objavu u Woss-CC (Web of Science-Core Collection) bazi podataka ili bazama MLA, EBSCO ili SCOPUS za oblast humanističkih nauka; Program 2.: Podrška autorima/koautorima naučnih radova objavljenih ili prihvaćenih za objavu u Woss-CC (Web of Science-Core Collection) bazi podataka ili bazama MLA, EBSCO ili SCOPUS za oblast humanističkih nauka od 07.08.2019. godine broj 11/05-05-23151-5.2/19."

Ono što ga je podstaklo da ovu listu detaljnije pogleda je jedan od kriterija iz javnog poziva, a to je: "6) Izjava autora kojom potvrđuju da su saglasni da jedan autor aplicira u ime svih autora (ukoliko naučni rad ima više autora i ukoliko jedan autor aplicira u ime ostalih autora) - izjava ovjerena od strane nadležne općinske službe".

"U ovom kriteriju je sadržana kompletna nebuloza birokratskih sistema. Ovo dalje znači, da ukoliko su vaši koautori naučnici iz drugih država u svijetu, svako od njih pojedinačno mora da ide i ovjeri svoju izjavu u nekoj od općinskih službi! Očito da onaj ko je pisao ove kriterije nije otišao dalje od svoje institucije i ovo mu je odličan način da eliminiše konkurenciju", navodi vanredni profesor Badnjević.

Počevši pretraživati autore i njihove "publikovane" članke, pogledao je i ostale kriterije javnog poziva. Tako se u jednom od kriterija javnog poziva navodi: „4) Dokaz da je rad objavljen ili prihvaćen za objavljivanje u periodu od zatvaranja javnog poziva Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade u 2018. godini za ove namjene pa do isteka roka za predaju prijava po ovom javnom pozivu;“

Ovo dalje znači da se u obzir uzimaju samo članci objavljeni u periodu od 05.07.2018. godine, pa sve do 10.07.2019. godine.

U svom prigovoru dostavio je rezultate analize članaka koji NE zadovoljavaju kriterije javnog poziva, a prošli su na objavljenoj preliminarnoj rang list. Analiza je napravljena nad gore navedenom preliminarnom rang listom. 

"Neću navoditi imena autora, niti nazive radova, nego samo redni broj i razlog zbog kojeg ne zadovoljava kriterije. Iskreno se nadam da ćete zahtjevati od komisije da se očitaju po ovom pitanju, te da će neka druga, mnogo objektivnija i stručnija komisija, izvršiti ponovno ocjenjivanje pristiglih aplikacija", naveo je Badnjević u svom prigovoru.

a) Redni broj aplikanta/naziva rada sa preliminarne rang liste 

br. 11/05-05-23151-5.2/19: 

b) Razlog zašto ne zadovoljava kriterije:

2. Publikovan 21.05.2018.

3. Publikovan 03.02.2017.

5. Članak ne postoji niti u bazama, niti na profilu autora. 

7. Žurnal nije indeksiran u bazama definisanim javnim pozivom

8. Žurnal nije indeksiran u bazama definisanim javnim pozivom

14. Publikovan u junu 2018.

15. Da li postoje ovjerene izjave svih koautora?

16. Da li postoje ovjerene izjave svih koautora?

21. Žurnal nije indeksiran u bazama definisanim javnim pozivom

22. Žurnal nije indeksiran u bazama definisanim javnim pozivom

23. Da li postoje ovjerene izjave svih koautora?

28. Članak ne postoji niti u bazama, niti na profilu autora

39. Publikovan u 2017. godini

43. Publikovan u junu 2018.

44. Članak ne postoji niti u bazama, niti na profilu autora

46. Da li postoje ovjerene izjave svih koautora?

51. Publikovan u aprilu 2018.

57. Publikovan u 2017. godini

KONAČNU RANG LISTU POGLEDAJTE NA OVOM LINKU

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti