Prvi put nema Oktoberfesta, na gubitku 500 firmi i više od 13.000 radnika

22.09.2020. 10:35 / Izvor: Deutsche Welle
Prvi put nema Oktoberfesta, na gubitku 500 firmi i više od 13.000 radnika

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata Oktoberfest – ili kako ga Bavarci od milja zovu "Wiesn" (livada) – neće biti održan.

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata Oktoberfest – ili kako ga Bavarci od milja zovu "Wiesn" (livada) – neće biti održan. 

Umjesto toga, stanovnici Minhena ove godine imaju livadu, prostor na kojem se inače održava Oktoberfest, samo za sebe. To su čitava 42 hektara površine – otprilike kao 60 fudbalskih igrališta. 

U blizini pješčane plaže studenti su postavili šator sa stolovima i klupama. Iz njega odjekuju hitovi koji se sviraju i na Oktoberfestu. 

- Nedavno su neki čak postavili pravi bazen, priča Kristin. Ova djevojka stanuje u blizini i dolazi svaki dan na vještačku plažu kako bi se sunčala i čitala. Naravno da je šteta što se Oktoberfest neće održati, ali ovako mi se skoro više sviđa, kaže, piše DW. 

Klemens Baumgertner, direktor Oktoberfesta i referent za ekonomiju grada Minhena, kaže da će gubitak koji će imati grad, ugostitelji, vlasnici zabavnih parkova, taksisti, hotelijeri, restorani i prodavnice suvenira iznositi oko 1,23 milijardi eura. Svake godine na Oktoberfestu nastaje 13.000 privremenih radnih mjesta i radi 500 firmi. 

Ali "Wiesn" za stanovnike Minhena nije samo ekonomski faktor nego i glavna turistička atrakcija. Širom svijeta se održavaju kopije Oktoberfesta: od Brazila preko Kanade sve do Kine. Original na Terezijinoj livadi posjeti oko šest miliona ljudi koji u tradicionalnoj nošnji slave u kolektivnom pijanstvu pod šatrama, šetaju između štandova i uživaju u zabavnom parku. 

Umjesto toga, ove godine se u organizaciji grada održava manifestacija "Ljeto u gradu". Time se željelo pomoći svima koji žive od Oktoberfesta da prebrode krizu. Na različitim mjestima u gradu postavljeni su vrtovi, štandovi i pivnice – naravno, uz pridržavanje pravila higijene i odstojanja. 

Na velikoj livadi je nasut pijesak i postavljene su palme. Tu su i sprave za penjanje na kojima treniraju sportisti i igraju se djeca. Naveče se u organizaciji grada održavaju besplatni kursevi aerobika. A tu su i povremeni koncerti.

"Do sada je bilo uspješno jer nije bilo zaraženih, gužve, pijančenja. Osim toga, mnogi njemački gradovi su vidjeli taj koncept. To nailazi na odobravanje", kaže Baumgertner. 

A ugostitelji imaju plan za spašavanje sezone. U razdoblju u kojem je trebalo da se održi Oktoberfest (19. septembra do 4. oktobra) ove će se godine prirediti gostioničarski festival. Tako je u subotu ipak tradicionalno probijena prva bačva piva, čime se uvijek otvara Oktoberfest. 

Prvi Oktoberfest održan je 1810. povodom kraljevskog vjenčanja Ludviga od Bavarske s njegovom Terezom. Bilo je to slavlje u kasnom ljetu u cijelom gradu. Danju su se na Terezijinoj livadi održavale konjske trke, a naveče se sastajalo u gostionicama kako bi se slavilo i plesalo. 

Tako bi sada opet trebalo da bude. "Radi se o tome da se pokaže: uživajte u životu, veselite se zajedno – to korona nije pokvarila", kaže Gregor Lemke, predstavnik minhenskih ugostitelja. 

Lemke i njegove kolege pretpostavljaju da će zbog korone uglavnom dolaziti posjetioci iz Minhena i okoline. 

Dakle, publika neće biti tako internacionalna i biće manje razuzdano nego u šatorima na Oktoberfestu s njihovih 10.000 mjesta. Ugostitelji će morati da se pridržavaju pravila o higijeni i odstojanju. 

Organizatori se nose mišlju da ovakvu feštu, kao i "Ljeto u gradu" ponove i iduće godine. Ali se ipak nadaju da će se tada održati i pravi Oktoberfest.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti