Četrnaest milijuna tona mikroplastike na morskom dnu

12.10.2020. 09:51 / Izvor: Akta.ba
Četrnaest milijuna tona mikroplastike na morskom dnu

Dna svjetskih mora prekrivena su s 14 milijuna tona mikroplastike, što je posljedica bacanja goleme količine smeća u oceane svake godine.

Dna svjetskih mora prekrivena su s 14 milijuna tona mikroplastike, što je posljedica bacanja goleme količine smeća u oceane svake godine, objavila je australska nacionalna znanstvena agencija CSIRO. 

Količina sićušnih onečišćivača 25 je puta veća u odnosu na pretpostavke proizašle iz ranijih lokalnih studija, navodi CSIRO koji svoje istraživanje naziva prvom globalnom procjenom količine mikroplastike na dnu mora.

Duboki oceani su poput odvodnih kanala za mikroplastiku

Stručnjaci su robotskom podmornicom prikupljali uzorke s dubina i do 3000 metara u podmorju južne Australije. 

"Naše je istraživanje pokazalo da su duboki oceani poput odvodnih kanala za mikroplastiku", rekla je voditeljica projekta Denise Hardesty. 

"Iznenađeni smo što smo pronašli toliko mikroplastike na tako udaljenim lokacijama", dodala je.

Znanstvenici, koji su svoj rad objavili su časopisu Frontiers in Marine Science, kažu da područja s više plutajućeg smeća na površini imaju više mikroplastike na svojem dnu. 

"Plastika koja završi u oceanima propada i raspada se na sitne dijelove, a rezultati jasno pokazuju da mikroplastika završava na njihovu dnu", pojasnila je znanstvenica Justine Barrett.

Potrebna je akcija vlada, industrije i zajednice

Hardesty je stoga pozvala na hitnu akciju pronalaska rješenja za zagađenje mikroplastikom koje utječe na ekosustave, život u divljini i na zdravlje ljudi. 

"Vlade, industrija i zajednice moraju raditi zajedno na tome da značajno smanje količinu smeća koju vidimo uz naše plaže i u našim morima", rekla je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti