G20 produžava zamrzavanje otplate duga siromašnim zemljama

14.10.2020. 08:30 / Izvor: Agencije
G20 produžava zamrzavanje otplate duga siromašnim zemljama

Najjače ekonomije svijeta produžit će moratorij na dugove siromašnih zemalja najmanje za šest mjeseci nakon kraja 2020. godine.

Zemlje članice Grupe 20 najjačih ekonomija svijeta usaglasit će se da produže zamrzavanje otplate dugova siromašnim zemljama najmanje za šest mjeseci nakon kraja 2020. godine i da usvoje zajednički pristup u rješavanju tog problema, pokazuje nacrt saopćenja u koji je Reuters imao uvid.

U nacrtu za virtuelni sastanak u četvrtak, ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz Grupe 20 zemalja naveli su da će u aprilu iduće godine obaviti reviziju po pitanju da li je potrebno da dalje produže zamrzavanje otplate dugova za šest mjeseci, prenosi Tanjug.

Zajednički okvir za dužničke akcije

Složili su da zauzmu koordiniran pristup i usvoje "zajednički okvir" za dužničke akcije koje se preduzimaju izvan Inicijative za obustavljanje servisiranja duga (DSSI), koja je odobrena u aprilu.

Grupu 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju čine 19 zemalja i Evropska unija.

Među njima su Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti