U Južnoj Koreji radnici dostave umiru zbog previše posla

22.10.2020. 15:13 / Izvor: SRNA
U Južnoj Koreji radnici dostave umiru zbog previše posla

Četrnaest radnika isporuke u Južnoj Koreji preminulo je ove godine od previše rada jer su bili suočeni sa pojačanim obimom dostave paketa usljed pandemije virusa korona.

Četrnaest radnika isporuke u Južnoj Koreji preminulo je ove godine od previše rada jer su bili suočeni sa pojačanim obimom dostave paketa usljed pandemije virusa korona, saopšteno je danas iz sindikata.

Smrtni slučajevi među radnicima dostave izazvali su nove kritike i kontrolu komplikovane strukture angažovanja radnika i toga da li su kompanije uspjele da osiguraju razumne radne uslove za svoje zaposlene.

Početkom sedmice, predsjednik Mun Jein zatražio je reformu radnih uslova za zaposlene u dostavi, navodeći da su oni podnijeli najveći teret tokom pandemije.

Dvije kompanije brze pošte objavile su izvinjenje zbog smrti radnika i najavile smanjenje obima rada za svoje zaposlene.

"SJ Logistics" najavila je da će angažovati dodatnu radnu snagu i da će obezbijediti da svi kuriri imaju osiguranje.

Međutim, veći broj ugovora koji potpisuju radnici su sa nezavisnim agentima koji djeluju kao posrednici, a ne sa samom kompanijom, zbog čega nisu pod zaštitom Zakona o radu. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti