Najrigorozniji lockdown u Evropi: Izlazak iz domova samo jednom sedmično

11.01.2021. 12:17 / Izvor: Akta.ba
Najrigorozniji lockdown u Evropi: Izlazak iz domova samo jednom sedmično

Vlada će se u novim mjerama posebno posvetiti supermarketima tražeći da se popravi pravilo socijalnog distanciranja u trgovinama.

Britanski premijer Boris Johnson sastao se sinoć s kolegama iz kabineta kako bi razgovarali o još strožim epidemiološkim mjerama u borbi protiv koronavirusa.

Kako doznaje Daily Mail, diskutiralo se o obaveznom nošenju maske na otvorenom, zabrani socijalnih 'mjehurića' te ograničenju vježbanja.

Downing Street je odbio komentirati ove navode, već su se umjesto toga pozvali na nedorečenu raniju izjavu ministra zdravstva Matta Hancocka.

On je odbio spekulirati hoće li se uvoditi još strože mjere, već je umjesto toga poručio da bi se građani trebali držati onih postojećih.

Jedan izvor Daily Maila otkriva da se na sinoćnjem sastanku razgovaralo i o tome da se ljudima zabrani izlazak iz domova više od jednom sedmično, prenosi jutarnji.hr.

Prema mjerama koje su na snazi, Britanci mogu vježbati s jednom osobom iz kućanstva ili privatnog 'mjehurića'. No, izvor iz vlade kaže kako se to pravilo koristi kao izgovor da ljudi uživaju u ispijanju kafe u parkovima s prijateljima.

Velika Britanija potvrdila je jučer 573 preminulih od koronavirusa, što je i najveći nedjeljni porast smrtnih slučajeva od aprila. Jučer je potvrđeno i gotovo 55.000 novih slučajeva zaraze, što je i 13. dan zaredom da je potvrđeno više od 50.000 novozaraženih.

Vlasti su zabrinute jer su građani tokom vikenda viđeni kako masovno odlaze u gradske parkove i plaže diljem zemlje, unatoč molbama premijera Johnsona da ostanu u svojim domovima i pomognu kontrolirati širenje mutirane varijante koronavirusa.

Vlada će se u novim mjerama posebno posvetiti supermarketima tražeći da se popravi pravilo socijalnog distanciranja u trgovinama. Razmatraju se i oštrije kazne za prekršitelje mjera.

Efekti trenutnog britanskog lockdowna mogli bi se vidjeti za otprilike dvije sedmice, rekao je viši vladin savjetnik za nauku.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti