Prva 3D printana škola bit će izgrađena na Madagaskaru

03.03.2021. 09:33 / Izvor: Dnevnik.hr

Na Madagaskaru čak 60 posto djece školske dobi ne pohađa školu zbog prenapučenih učionica. 3D isprintana škola to bi mogla promijeniti.

Na Madagaskaru čak 60 posto djece školske dobi ne pohađa školu zbog prenapučenih učionica. 3D isprintana škola to bi mogla promijeniti.

Tijekom godina 3D printanje je polako izašlo iz različitih eksperimentalnih laboratorija i radionica i postalo široko prihvaćeno u različitim industrijama. Upravo su 3D printeri odigrali veliku ulogu tijekom pandemije, kad su različite tvrtke i pojedinci diljem svijeta printali sve od pomoćnih dijelova za medicinsku opremu do dijelova za zaštitnu opremu za medicinske radnike koji su se brinuli za oboljele od COVID-19.

No, 3D printanje svoj je put pronašlo i u graditeljstvu. Iako je do sad bilo korišteno na manjim projektima, projekt koji se priprema na otoku Madagaskaru mogao bi ga 3D printanje zgrada gurnuti prema uobičajenoj praksi.

Naime, američka neprofitna organizacija Thinking Huts planira isprintati cijelu školsku zgradu na Madagaskaru. Veliki 3D printer finske tvrtke Hyperion Robotics, napraviti će zidove, dok će ostatak građevinskog materijala poput krova, prozora i vrata, biti lokalno napravljeno.

Kako su istaknuli iz Thinking Huta, Madagaskar je odabran kao testna lokacija zbog svog potencijala za gospodarski rast, političke stabilnosti i mogućnosti iskorištavanja solarne energije. Također, čak 60 posto djece školske dobi ne pohađa nastavu zbog prenapučenih škola i nedovoljnog ulaganja u obrazovanje.

Očekuje se da bi gradnja škole mogla započeti tijekom godine i tako omogućiti djeci da kraj godine dočekaju u školskim klupama. 

 

Foto: Profimedia/Thinking Huts

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti