Za svaki novi soj - nova vakcina

12.04.2021. 10:07 / Izvor: Blic
Za svaki novi soj - nova vakcina

Vakcine su manje efikasne protiv nekih varijanti, a što se virus više bude širio, to će i mutacije biti češće.

U toku je trka između vakcina protiv Covida 19 i mutacija koronavirusa koje prijete da ih ugroze, otkrivaju naučnici koji se bave ovom problematikom. Oni najavljuju da će nauka za svaki novi soj korone imati unaprjeđenu vakcinu i kažu da svijet ne mora da brine.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da još nije vrijeme da se spusti gard, jer virus i dalje mutira i da bi pretjerano opuštanje moglo da predstavlja najveći problem.

Vakcine su manje efikasne protiv nekih varijanti, a što se virus više bude širio, to će i mutacije biti češće, odnosno vakcine manje efikasne, navodi "Blic". Do sada se efikasnost vakcina proučavala u malim grupama u laboratorijskim uslovima, a kako je krenula masovna vakcinacija, efikasnost vakcine se proučava u realnom svijetu.

Neki stručnjaci strahuju da počinje četvrti talas zaražavanja koji donosi i nove, zaraznije sojeve virusa. Iako se ne predviđa tako masovno zaražavanje u SAD kakvo je bilo do sada, "ima naznaka da se usporava pad broja zaraženih i da se dostigao plato", kaže Majkl Li sa MIT univerziteta.

Mutacija koja se pojavila u Južnoafričkoj Republici do sada najviše zabrinjava, jer omogućava virusu da još žešće napadne imuni sistem nego njegova osnovna verzija.

Novi soj registrovan u Brazilu takođe se brže širi i pokazalo se da njime mogu da se zaraze i oni koji su već preležali koronavirus.

Soj iz Tanzanije u sebi sadrži gotovo sve do sada poznate mutacije.

Dvije nove varijante registrovane su u Kaliforniji, a dvije u Njujorku, i u sebi imaju mutacije registrovane u Južnoafričkoj Republici i Brazilu.

"Ovo je kao trka u naoružanju. Napravit ćemo nove leijkove, nova antitijela, nove varijante vakcine ako virus nastavi da mutira", kaže profesor Šaman, navodi "Blic"

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti