Novinari njemačke televizije ZDF razotkrili svjetsku mrežu trgovine vakcinama

14.04.2021. 12:32 / Izvor: Akta.ba
Novinari njemačke televizije ZDF razotkrili svjetsku mrežu trgovine vakcinama

Zlatna groznica u pandemiji? Sumnjiv posao s vakcinama.

Njemačka televizija ZDF bavila se temom sumnjivih nabavki vakcina protiv koronavirusa u Evropi. Priču su pokrenuli nakon informacija koje su dobili od doušnika - svi poslovi se obavljaju "iza scene".

"Zlatna groznica u pandemiji? Sumnjiv posao s vakcinama", naslov je istraživačke priče.

Ekipa njemačkih novinara u početku nisu mogli vjerovati što im je rekao doušnik. Navodno privatni posrednici nabavljaju vakcine protiv korone iza javne scene. Vakcine do kojih je veoma teško gotovo nemoguće doći nalaze se na crnom tržištu, a prema riječima glavnog aktera ove priče, nema nikakvih problema s nabavkom.

Navodno čak i neke zemlje Evropske unije ovim sumnjivim kanalima kupuju "oružje protiv Covid-19".

Cijene vakcina kod posrednika višestruko su veće od onih koje je npr. EU zvanično dogovorila s proizvođačima. Ali, kupoprodaja vakcine se obavlja u dogovorenom roku.

Vakcine su stvar iz koje svijet crpi nadu kako bi okončao pandemiju i spasio živote, navodi se u prilogu. Vakcinama se službeno trguje samo između proizvođača i državnih vlada. Ali između toga postoje privatni trgovci koji žele zaraditi veliki novac na "vrućoj robi".

Priča počinje kada se novinari ZDF-a u Stuttgartu nalaze s izvjesnim doktorom O. On je trgovac, profiter i posrednik za vakcine, a novinari ga tajno snimaju. Pretvaraju se da prodaju medicinske proizvode i vakcine kako bi stekli njegovo povjerenje.

"Dobio sam narudžbu od Dominikanca prije dva mjeseca. Dominikanska Republika je predala narudžbu za milion AstraZeneca vakcina, a rekli su im da će morati pričekati april. Sada dolaze, milion vakcina za Dominikansku Republiku“, kazao je dr. O.

Novinari ga pitaju da li kompanija AstraZeneca želi da taj proces bude "malo tiši".

Trgovac vakcinama odgovara: "Kompletno, kompletno".

Novinari: Da li je to zato jer ne žele da tamo bude javno?

Trgovac: Tačno tako.

Tajni trgovac vakcinama je, otkrivaju novinari, ljekar iz Stuttgarta. On pokazuje dokaze, takozvana pisma o namjerama država koje od njega traže vakcine. Kaže da su ćak i siromašne zemlje spremne platiti do 16 puta više nego što plaća EU.

"To je velika potreba. Narudžbe i upiti dolaze iz cijelog svijeta. Libija želi šest miliona doza AstraZenece, Dominikanska Republika milion, Barbados 600.000, a Bosna i Hercegovina 500.000 doza AstraZenece", govori trgovac vakcinama dr. O.

Sada dolazi pitanje, kako on to uspijeva dobiti vakcine koje ni države ne mogu nabaviti?

Novinari sa trgovcem odlaze u sjedište njegove kompanije u Švicarskoj. Kako kažu, tu ne pronalaze ništa osim poštanskog sandučića.

U povratku u Stuttgart novinari pronalaze osobu koja poznaje doktora O.

Novinari saznaju da i neke članice EU pokušavaju nabaviti vakcine tajnim kanalima. Jedna od njih je Italija koja je naručila četiri miliona doza AstraZenece.

Ekipa odlazi za Italiju. Nekoliko regionalnih vlada u toj zemlji je putem dr. O poslalo upite. U Umbriji tužitelji istražuju navode nakon što se jedna osoba koja prodaje vakcine predstavila kao menadžer AstraZenece.

Pretpostavlja se da ilegalni trgovci vakcinama imaju razvijenu međunarodnu mrežu.

Novinari zaključuju da je osoba kojeg je javni italijanski tužitelj ispitivao zapravo uposlenik švicarske firme čiji je vlasnik - dr. O.

Snimali su sastanak kako bi saznali na koji način se obavlja ovaj posao.

Dr. O: Sve se odvija kroz prodajne partnere proizviđača. Radim s Akers Nanotechnology. Oni su zvanični partneri AstraZenece..

Novinari: Da li bi nam AstraZeneca potvrdila da je Akers vaš partner?

Dr. O: Nema ugovora. Akers imenuje menadžera AstraZenece u Teksasu s kojim morate komunicirati.

Istraživački novinari odlaze u Teksas, gdje će pokušati pronaći menadžera. Po dolasku shvataju da kompanija Akers otvoreno nudi vakcine AstraZenece i Pfizer/BioNTech.

U pisanom obliku, Akser se poziva na spomenutu uposlenicu AstraZenece u Americi, izvjesnu Whitney M.

"Pokušavamo doći do Whitney M., ali ona ne odgovara. Kod kuće upoznajemo samo njenog muža. Ona nije tamo. Napokon ih možemo dobiti telefonom, ali bez komentara. U međuvremenu, grupa AstraZeneca pismeno objašnjava:

"Privatni sektor ne opskrbljuje, prodaje ili distribuira vakcinu. Ako neko nudi privatne vakcine, to su vjerovatno krivotvorine“, navode između ostalog iz kompanije.

Šta o tome kaže farmaceutski trgovac Akers?

Sjedište kompanije je u blizini Filadelfije. Oni odbacuju optužbu za prodaju falsifikata. Kao veletrgovac imaju službenu dozvolu za preprodaju vakcina...

Cijelu priču pogledajte na ovom linku, a autori su A. Coerper, F. Conte, K. Litschko, L. Negroni i M. Strompen.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti