Odobreno polaganje cijevi za "Sjeverni tok dva"

18.05.2021. 08:10 / Izvor: SRNA
Odobreno polaganje cijevi za 'Sjeverni tok dva'

Njemačka Agencija za pomorstvo i hidrografiku (BSH) odobrila je danas da dio gasovoda "Sjeverni tok dva" dug dva kilometra bude položen u teritorijalne vode te zemlje.

 Njemačka Agencija za pomorstvo i hidrografiku (BSH) odobrila je jučer da dio gasovoda "Sjeverni tok dva" dug dva kilometra bude položen u teritorijalne vode te zemlje.

Agencija je objavila da na snagu dozvola objavljena u januaru kojom se omogućava polaganje cijevi na dno njemačke ekskluzivne ekonomske zone.

"Sjeverni tok dva" kojim će ruski gas stizati u EU preko terminala u Njemačkoj trenutno se gradi u danskim vodama, ali je rad blizu kraja.

Njemačka Unija za prirodu i bioraznovrsnost i njemačke Asocijacija za ekološku pomoć pokrenule su pravni postupak za obustavu gradnje do kraja maja, ukazujući na uticaj na ptice selice.

Prema podacima njemačke agencije čije je sjedište u Hamburgu rad je obustavljen od januara, ali radovi mogu da počnu krajem maja i da se nastave do kraja septembra u vrijeme kada to neće uticati na ptice selice.

"Sjeverni tok" je, uglavnom završen, sem dijela u njemačkim vodama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti