Johnson & Johnson neće moći dostaviti predviđeni broj vakcina za EU

17.06.2021. 08:48 / Izvor: Agencije
Johnson & Johnson neće moći dostaviti predviđeni broj vakcina za EU

EMA u izjavi za Reuters navodi da je nakon te odluke zabranjeno korištenje 17 miliona doza u bloku.

Procjenjuje se da kompanija Johnson & Johnson (Janssen) neće ispuniti cilj za dostavu predviđenog broja vakcina za Evropsku uniju u drugom tromjesečju, nakon što su milioni doza zabranjeni za upotrebu u Evropi zbog sigurnosnih razloga, rekao je glasnogovornik Evropske komisije.

Ovaj neuspjeh mogao bi prouzrokovati nova kašnjenja u EU, iako EU sada uglavnom koristi Pfizer-BioNTech za vakcinaciju svoje populacije. Više od polovine odraslih u EU do sada je primilo barem jednu dozu, prenosi Reuters.

Evropski regulator za lijekove prošle sedmice saopćio je da doze Johnson & Johnson vakcine poslane u Evropu iz fabrike Emergent (EBS.N) u Sjedinjenim Državama neće biti korištene, nakon slučaja kontaminacije supstanci koje se koriste za vakcine AstraZeneca, koje se također proizvode u toj fabrici.

EMA u izjavi za Reuters navodi da je nakon te odluke zabranjeno korištenje 17 miliona doza u bloku.

"Nakon što je došlo do obustave pošiljke ovih vakcina, ne očekuje se da će kompanija biti u stanju isporučiti 55 miliona doza do kraja ovog tromjesečja", rekao je u srijedu glasnogovornik EU komisije.

EU je od kompanije Johnson & Johnson naručila ukupno 200 miliona doza, od kojih je 55 miliona trebalo biti isporučeno do kraja juna. Kompanija je do sada isporučila oko 12 miliona doza svoje vakcine koja se daje u jednoj dozi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti