Vatikan objavio finansijski izvještaj

25.07.2021. 06:00 / Izvor: B92
Vatikan objavio finansijski izvještaj

Vatikan je prvi put javnosti pružio uvid u finansijsko stanje svojih nekretnina kojih posjeduje više od 5000, u želji da njegovo poslovanje bude transparentnije.

Vatikan je prvi put javnosti pružio uvid u finansijsko stanje svojih nekretnina kojih posjeduje više od 5000, u želji da njegovo poslovanje bude transparentnije.

U subotu je objavljen finansijski pregled Svete Stolice za 2020. godinu, a objavljen je i proračun Uprave za imovinu Apostolske Stolice (APSA).

APSA upravlja nekretninama i ulaganjima, isplaćuje plate, zadužena je za javnu nabavku i ljudske resurse. Svaki od dokumenata upotpunjen je obimnim dodacima: grafikonima, kartama, intervjuima, što ukupno čini više od 50 stranica finansijskog materijala.

Na 30 stranica proračun APSA pokazuje da Vatikan posjeduje 4051 nekretninu u Italiji i oko 1120 u inostranstvu, uključujući veleposlanstva u svijetu.

Samo 14 odsto od svojih nekretnina u Italiji Vatikan iznajmljuje po tržišnoj cijeni, a ostale su u najmu po sniženim tarifama i to često zaposlenima u crkvi.

Nekih 40 odsto nekretnina u najmu su ustanovama kao što su škole, samostani i bolnice.

Dokumentacija pokazuje da je APSA investirala u nekretnine u otmenim četvrtima Londona, Ženeve, Lausannea i Pariza.

Zgrada u Londonu u okrugu Saut Kensington donijela je Vatikanu velike gubitke otkako je kupljena 2014.

U utorak počinje suđenje za deset osoba povezanih s tom akvizicijom, a među njima je istaknuti kardinal.

Tereti ih se za finansijske malverzacije, pranje novca, utaju i iznuđivanje i zlopotrebu dužnosti.

Otac Huan Antonio Gerero, pročelnik Sekretarijata za gospodarstvo, rekao je za portal Vatikan News da će sporna zgrada u Londonu uskoro biti prodata.

Suđenje će biti "prekretnica" u vatikanskoj vjerodostojnosti u upravljanju finansijama, rekao je Gerero i naglasio da se nešto slično više neće moći dogoditi jer su preduzete mjere koje će takve prevare spriječiti.

Prošle godine je papa Franjo upravljanje finansijama oduzeo Državnom sekretarijatu i prenio u nadležnost APSA-e.

Zasebni finansijski izvještaj koji je Vatikan objavio u subotu pokazuje deficit od 64,8 miliona eura za 2020. godinu, što je pad u odnosu na 79,2 miliona deficita u 2019. godini.

Proračun Svete Stolice obuhvata središnju upravu Rimokatoličke crkve, Kuriju, koja nadzire upravljanje nad RKT u svijetu, i njena diplomatska predstavništva i kancelarije za odnose s javnošću.

Grad Vatikan, uključujući Vatikanski muzej i Vatikansku banku, imaju zaseban proračun.

Da bi pokrio deficit iz 2020. godine, Vatikan je nekih 50 miliona preuzeo sa Milodara "Petrov novčić".

Milodar "Petrov novčić" predstavlja znak vjerničke solidarnosti s Papom da bi mogao obavljati redovne poslove, ali i kako bi u trenucima posebnih potreba, kao što su rat ili prirodne nepogode, mogao pomoći mjesnim Crkvama.

Pandemija kovida 19 uveliko je uticala na pad vatikanskih prihoda u 2020.

Na primjer, Baziliku sv. Petra i Vatikanski muzej, koje je u 2019. posjetilo oko 6 miliona ljudi, bili su zatvoreni ili vrlo malo otvoreni tokom prošle godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti