DHL Express oblikuje budućnost održive avijacije narudžbom prvih električnih cargo aviona

04.08.2021. 12:48 / Izvor: Akta.ba
DHL Express oblikuje budućnost održive avijacije narudžbom prvih električnih cargo aviona

Prvi let aviona Alice će se desiti kasnije ove godine

DHL Express, vodeća međunarodna express kompanija u svijetu, i Eviation, globalni proizvođač potpuno električnih aviona sa sjedištem u Seattle-u, danas pišu historiju avijacije objavljujući da je DHL prva kompanija koja je naručila 12 potpuno električnih Alice eCargo aviona iz kompanije Eviation. Ovim angažmanom DHL nastoji uspostaviti neuporedivu električnu Express mrežu i učiniti pravi pionirski korak na polju budućnosti održive avijacije. Eviation-ov avion Alice je vodeći, potpuno električni avion u svijetu, koji omogućava avioprijevoznicima - i cargo i putničkim - da upravljaju flotom sa nula karbon emisija. Eviation očekuje da isporuči DHL Express-u električni avion u 2024. godini.

"Čvrsto vjerujemo u budućnost logistike sa nula karbon emisija," rekao je gdin. John Pearson, CEO DHL Express-a. "S toga, naše investicije uvijek prate ciljeve za poboljšanja našeg karbon otiska (footprint). Na našem putu ka čistim logističkim operacijama, elektrifikacija svakog vida transporta igra ključnu ulogu i značajno će doprinijeti našem ukupnom cilju održivosti, a to je nula karbon emisija. DHl Express, osnovan 1969. godine, decenijama je poznat kao pionir u avijaciji. Našli smo savršenog partnera sa kompanijom Eviation jer dijele našu svrhu, i zajedno ćemo krenuti u novu eru održive avijacije."

Avionom Alice može upravljati jedan pilot i može nositi 1,200 kilograma (2,600 lbs). Bit će potrebno punjenje od 30 minuta ili manje za svaki sat letenja i imat će maksimalan domet do 815 kilometara (440 nautičkih milja). Avion Alice će raditi u svim sredinama koje trenutno servisiraju klipni i turbinski avioni. Napredni električni motori aviona Alice imaju manje pokretnih dijelova radi povećanja pouzdanosti i smanjenja troškova održavanja. Njegov operativni softver stalno prati performanse leta kako bi osigurao optimalnu efikasnost.

"Od prvog dana postavili smo hrabar cilj da transformiramo avio industriju i stvorimo novu eru sa električnim avionima," rekao je gdin Omer Bar-Yohay, Eviation CEO. "Partnerstvo sa kompanijom kao

što je DHL koja je lider u održivom e-cargo transportu je dokaz da je električno doba pred nama. Ova objava je značajna prekretnica u našoj potrazi da transformišemo budućnost letova širom svijeta."

Avion je idealan za kraće letove i zahtijeva manje investicija u infrastrukturu stanica. Avion Alice se može puniti dok se odvijaju operacije istovara i utovara, osiguravajući brzo vrijeme obrade koje je potrebno za DHL Express strogi raspored letova.

"Moje pohvale kompaniji Eviation za inovativni razvoj potpuno električnog aviona Alice" rekao je gdin Travis Cobb, EVP Global Network Operations and Aviation za DHL Express. "Sa dometom i kapacitetom aviona Alice, ovo je fantastično održivo rješenje za našu globalnu mrežu. Naša težnja je da damo značajan doprinos u smanjenju našeg karbon otiska (footprint), a ovaj napredak u floti i tehnologiji uveliko će doprinijeti postizanju daljeg smanjenja karbona. Za nas i naše klijente, ovo je vrlo važan korak na našem putu dekarbonizacije i korak naprijed za avio industriju u cjelini."

Sa inovacijama, performansama i održivošću koje služe kao zvijezda vodilja, kompanija Eviation stvara novu eru u avijaciji sa potpuno električnim avionom Alice. Avion Alice je posebno dizajniran tako da se može konfigurisati za e-cargo ili putnike. Avion kompanije Eviation je potpuno električni avio i na putu je za svoj prvi let kasnije ove godine.

"Sljedeći put kada budete naručivali paket, provjerite da li je isporučena avionom s nultom emisijom karbona, kao što će to raditi DHL," rekao je gdin Roei Ganzarski, Eviation Executive Chairman. "Sa konstantnim rastom kupovine i dostave, avion Alice omogućava DHL da uspostavi čistu, tihu i jeftinu operaciju koja će otvoriti veće mogućnosti za više zajednica."

Dekarbonizacija svojih operacija jedan je od glavnih stubova nove mape održivosti DPDHL Grupacije objavljene u Q1 2021. Grupacija investira ukupno 7 milijardi Eura (Opex i Capex) do 2030. godine u mjere za smanjenje emisija CO2. Sredstva će ići posebno za elektrifikaciju u posljednjoj etapi dostave, održiva goriva za avijaciju i izgradnji klimatski neutralnih objekata. Na putu do cilja nula karbon emisija do 2050. godine, koji je već uspostavljen četiri godine, kompanija se obavezuje na nove, ambiciozne kratkoročne ciljeve. Na primjer, kao dio renomirane inicijative zasnovane na nauci (Science Based Target Initiative - SBTi), Deutsche Post DHL Grupacija je posvećena smanjenju emisije stakleničkih plinova do 2030. godine, u skladu sa Pariškim sporazumom o klimi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti