Historijski dogovor: Lideri G20 jednoglasno podržali minimalni porez za korporacije od 15 odsto

31.10.2021. 09:45 / Izvor: Agencije
Lideri G20

Lideri 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju jednoglasno su podržali globalnu minimalnu korporativnu poresku stopu.

Lideri 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju jednoglasno su podržali globalnu minimalnu korporativnu poresku stopu od najmanje 15 odsto.

Ministri finansija Grupe 20 zemalja nekoliko mjeseci ranije dogovorili su minimalni porez od 15 odsto i njegovo formalno odobrenje na samitu svjetskih ekonomskih moćnika danas u Rimu se očekivalo.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen ocijenila je da će sporazum o novim međunarodnim poreskim pravilima, sa minimalnim globalnim porezom, "prekinuti štetnu trku do dna u oporezivanju preduzeća".

Uspostavljanjem, po prvi put u istoriji, globalnog poreza konačno ćemo izjednačiti uslove za sve američke radnike i poreske obveznike, zajedno sa ostatkom svijeta, rekao je ranije američki predsjednik Džozef Bajden.

Cilj globalnih pravila za oporezivanje multinacionalnih korporacija je suzbijanje poreskih rajeva i zaustavljanje trke u smanjivanju poreza kojom mnoge države mame kompanije, dok druge ostaju bez neophodnih prihoda.

 Nakon što zemlje zvanično potpišu sporazum o uvođenju novog poreskog sistema, on bi trebao "zaživjeti" 2023. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti