Iako lira pada, Turska nastavlja smanjenje kamatnih stopa

26.11.2021. 11:51 / Izvor: Tanjug
kamatna stopa

Opozicioni političari optužuju Erdogana da zemlju uvlači u krizu i traže vanredne izbore, dok mnogi ekonomisti opisuju trenutnu politiku kao nepromišljenu.

Turska je odlučna da nastavi politiku smanjenja kamatnih stopa, a "manipulativni napadi" na liru, koja je ove sedmice pala na historijski minimum, neće nanijeti nikakvu trajnu štetu, poručio je zamjenik ministra financija Nureddin Nebati putem Twitteru.

Lira je u utorak zabilježila rekordan pad prema dolaru spustivši se na 13,45 lira za dolar, nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan stao u odbranu centralne banke koja je smanjila referentnu kamatu na 15 posto uprkos inflaciji koja je dostigla gotovo 20 procenata, javlja Reuters.

Od početka godine, turska valuta je izgubila čak 45 posto vrijednosti, pri čemu je otprilike polovina tih gubitaka nastala od početka prošle sedmice. Tokom posljednja tri dana se blago oporavila, a jutros se trgovala na nivou od 12,10 lira za dolar, prenosi Tanjug.

"Tursku ekonomiju trebamo procjenjujivati sa šireg aspekta, a ne užeg koji se temelji samo na deviznom kursu. Zadržavanje kamatne stope ispod inflacije ne predstavlja problem u trenutnim tržišnim uslovima", napisao je Nebati u nekoliko postova na Twitteru.

Njegov šef, ministar finansija Lutfi Elvan, koji se smatra umjerenjakom, posljednjih mjeseci se uglavnom držao podalje od javnosti i spekulisalo se da bi mogao biti smijenjen, mada iz vlade nema takvih najava, navodi britanska agencija.

Opozicija traži vanredne izbore

Opozicioni političari optužuju Erdogana da zemlju uvlači u krizu i traže vanredne izbore, dok mnogi ekonomisti opisuju trenutnu politiku kao nepromišljenu.

Nebati je dodao da će ublažavanje monetarne politike stimulisati privredu na veće zapošljavanje i izvoz, a istovremeno doprinijeti rješavanju deficita tekućeg računa. Prema njegovim riječima, prihodi ostvareni politikom niskih kamata biće kanalisani na ključne uvozne proizvode, kao što su energija i sirovine.

"Manipulativni napadi na tursku liru zbog naše politike niskih kamatnih stopa neće ozbiljno naštetiti ekonomiji. Iako je bilo turbulencija u realnom sektoru zbog posljednjih napada na kurs, naša ekonomija ostaje u punoj snazi", dodao je.

Nebati je naveo da su od 2013. godine vlasti svaki put nailazile na snažno protivljenje kada bi pokušale da provedu politiku niskih kamata, te dodao da su ovog puta odlučni da to provedu.

Erdogan: Ovo je rat za ekonomsku nezavisnost

Mnogi Turci, suočeni sa visokom inflacijom, strahuju da će se rast cijena ubrzati, a neki su izjavili za Reuters da je vrtoglavi kolaps lire ugrozio njihove kućne budžete i planove za budućnost.

Uprkos rastućim kritikama, pojedini turski zvaničnici navode u razgovoru za britansku agenciju da se Erdogan ne obazire na apele, čak i unutar svoje vlade, da preokrene politiku i obećava da će, kako kaže, pobijediti "u ratu za ekonomsku nezavisnost".

Nebati je u poruci na Twitteru još napisao da će politika smanjenja kamata pomoći Turskoj u eri nakon pandemije kroz "privlačne mogućnosti ulaganja", kao što su tehnološki sektor u razvoju, kvalifikovana radna snaga, moderna logistička infrastruktura, itd.

"Predlažem da sve partije preispitaju pogrešnost politike "visoke kamate, niska inflacija", koja nam se diktira, posebno kada je riječ o našoj zemlji koja ima strukturni deficit tekućeg računa", poručio je Nebati na kraju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti