Izrael ukida covid-potvrde? "Nemaju medicinske logike, stvaraju paniku"

19.01.2022. 09:56 / Izvor: N1
covid potvrde

Protiv covid-potvrda koje se u Izraelu zovu zelene propusnice istupio je izraelski ministar financija Avigdor Liberman.

Izrael je jučer zabilježio novi dnevni rekord od 65.259 novih zaraza, a paralelno s time povela se ozbiljna rasprava o ukidanju covid-potvrda. Protiv covid-potvrda koje se u Izraelu zovu zelene propusnice istupio je izraelski ministar financija Avigdor Liberman, prenosi The Jerusalem Post.

Liberman se jučer s premijerom Naftalijem Bennettom i ministrom zdravstva Nitzanom Horowitzom obratio javnosti rekavši da će više od 25 milijuna kućnih brzih antigenskih testova biti distribuirano Izraelcima. Nakon toga se na Twitteru javio o covid-potvrdama.

"Nema medicinske ni epidemiološke logike u zelenim propusnicama, kako zaključuju mnogi stručnjaci. Ono što postoji je direktna šteta ekonomiji, dnevnom funkcioniranju i, dodatno, značajan doprinos stvaranju panike u javnosti. Radim zajedno sa svim dionicima kako bismo eliminirali zelenu propusnicu i očuvali normalnu rutinu za sve nas", napisao je.

Pod režimom zelene propusnice koja je trenutno još uvijek na snazi u Izraelu samo ljudi koji su cijepljeni, preboljeli ili testirani prethodnog dana (u zadnjih 72 sata u iznimnim slučajevima) imaju pristup nekim aktivnostima i objektima, i u nekim slučajevima, radnom mjestu.

Sa širenjem omikrona broj onih koji su zaraženi iako su cijepljeni ili već preboljeli virus naglo je porastao.

Ukidanje covid-potvrda bi bila jedna od najdramatičnijih promjena

Zdravstveni dužnosnici i stručnjaci, uključujući glavnog ravnatelja ministarstva zdravstva Nachmana Asha, rekli su da cijepljenje i oporavak i dalje nude određeni stupanj zaštite te da sustav covid-potvrda treba zadržati. Međutim, također su priznali da bi u nekom trenutku to pitanje možda trebalo preispitati.

Ako bi se zelena propusnica ukinula, to bi predstavljalo jednu od najdramatičnijih promjena u načinu na koji se zemlja bori s pandemijom.

Ranije tijekom dana Ash je rekao da Izrael još nije vidio vrhunac vala omikrona.

"Vjerujem da će vrhunac nastupiti za tjedan ili više", rekao je i dodao da veliki broj hospitalizacija i dalje raste, ali se rast usporava. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti