Coca-Cola se obavezala da će 25 posto ambalaže biti za višekratnu upotrebu do 2030.

12.02.2022. 08:35 / Izvor: Agencije
Coca-Cola

Coca-Cola se, pod pritiskom ekologa zbog svoje politike pakovanja, obavezala da će do 2030. koristiti boce za višekratnu upotrebu za najmanje 25 posto svojih pića.

Coca-Cola se, pod pritiskom ekologa zbog svoje politike pakovanja, obavezala da će do 2030. koristiti boce za višekratnu upotrebu za najmanje 25 posto svojih pića.

Gigant gaziranih pića najavio je ovu odluku jučer, rekavši da će se to postići kroz staklene i plastične boce koje prodaje potrošačima i kroz posude koje se koriste u ručnim dozatorima i dispenzerima za ovo gazirano piće.

Spremnici koji se mogu ponovno puniti činili su oko 16 posto ukupne količine u 2020., saopćila je Coca-Cola.

"Ambalaže za višekratnu upotrebu jedan je od najučinkovitijih načina za smanjenje otpada, korištenje manje resursa i smanjenje ugljičnog otiska kako bi podržali kružnu ekonomiju", rekao je Ben Jordan, viši direktor za pakovanje u Coca-Coli, piše AFP. 

Koalicija #Breakfreefromplastics (#Oslobodjeni od plastike), koja je Coca-Colu ocijenila najvećim svjetskim zagađivačem plastikom zbog njezine upotrebe plastičnih flaša za jednokratnu upotrebu, uputila je samo skromne pohvale.

"Najava Coca-Cole da globalno proširuju svoj cilj za višekratnu ambalažu definitivno je korak u pravom smjeru", rekla je Emma Priestland, koordinatorica globalnih korporativnih kampanja za grupu.

Ali upozorila je da se na ovo obećanje koje je Coca-Cola dala posmatra sa određenom dozom skepticizma zbog brojnih situacija kada ova kompanija nije ispunila dato obećanje u prošlosti.

Aktivistička grupa ‘As You Sow’, koja je izradila nacrt prijedloga dioničara kojim se poziva na veću upotrebu boca za višestruku upotrebu, pohvalila je tu najavu.

Conrad MacKerron, viši potpredsjednik grupe, rekao je da je "zadovoljan" Coca-Colinom predanošću, dodajući da "ova aktivnost ima potencijal značajno smanjiti količinu korištenih plastičnih boca za jednokratnu upotrebu".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti