MMF: Rat u Ukrajini teško će pogoditi svjetsku ekonomiju

07.03.2022. 16:07 / Izvor: Agencije
MMF

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji teško će pogoditi svjetsku ekonomiju, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF), poručivši vladama da pomognu siromašnim kućanstvima s visokim troškovima života.

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji teško će pogoditi svjetsku ekonomiju, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF), poručivši vladama da pomognu siromašnim kućanstvima s visokim troškovima života.

Rat u Ukrajini već je podigao cijene energenata i žitarica i potaknuo više od milion građana na bijeg preko granica dok su Rusiji zbog napada na susjednu zemlju uvedene oštre sankcije, istaknuo je MMF u saopćenju.

"Situacija je jako fluidna, a izgledi obavijeni visokim nivoem neizvjesnosti, ali ekonomske posljedice već su sada vrlo ozbiljne", saopćio je MMF.

"Rat i sankcije koje je potaknuo teško će pogoditi i svjetsku ekonomiju", upozorili su, ističući da kriza u razdoblju ionako snažnog rasta cijena dodatno potpiruje inflaciju i istodobno koči ekonomsku aktivnost.

Cjenovni šokovi osjetit će se u cijelom svijetu i vlade bi trebale posegnuti u budžet i pomoći siromašnim kućanstvima kojima hrana i gorivo čine veći dio troškova, poručuju iz MMF-a.

Ekonomska šteta bit će još veća ako rat eskalira, dodaju.

Obnova Ukrajine bit će skupa

Uz ljudske žrtve, Ukrajina je pretrpjela i veliku ekonomsku štetu, zatvorene su i oštećene morske luke i aerodromi a uništene su i brojne ceste i mostovi.

"Iako je u ovoj fazi jako teško tačno procijeniti potrebe za finansiranjem, već je sada jasno da će troškovi oporavka i obnove Ukrajine biti značajni", naglašavaju u MMF-u.

Upozoravaju ujedno da bliske ekonomske veze s Ukrajinom i Rusijom znače iznimno veliki rizik oskudice i problema u opskrbi za zemlje poput Moldavije.

MMF aktivno raspravlja s Moldavijom o mogućnostima finansiranja, ističu dodavši da je vlada u Kišinjevu zatražila veći iznos i preinake u postojećem zajmovnom programu ‘teškom’ 558 miliona dolara kako bi se lakše nosila s troškovima aktuelne krize.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti