Saudijska Arabija poručila da nije odgovorna za visoke cijene nafte

21.03.2022. 14:36 / Izvor: Fena
Rijad

Saudijska Arabija saopćila je u ponedeljak da "neće snositi nikakvu odgovornost" za nestašicu globalnih zaliha nafte nakon što su žestoki napadi jemenskih pobunjenika Huta uticali na proizvodnju u Kraljevini.

Saudijska Arabija saopćila je u ponedeljak da "neće snositi nikakvu odgovornost" za nestašicu globalnih zaliha nafte nakon što su žestoki napadi jemenskih pobunjenika Huta uticali na proizvodnju u Kraljevini, koja je najveći izvoznik nafte na svijetu.

Saudijski zvaničnici i dalje su svjesni da čak i najmanji komentari mogu promijeniti cijenu nafte i potresti globalno tržište.

Ova izjava dolazi u trenutku kada Kraljevina staje u korak s OPEC-om i drugim zemljama proizvođačima nafte u dogovoru o ograničavanju povećanja proizvodnje. Amerikanci su već morali da plaćaju rekordne cijene na pumpi za benzin.

Državna Saudijska novinska agencija (SPA) prenijela je izjavu ministarstva vanjskih poslova da "međunarodna zajednica mora preuzeti odgovornost za održavanje zaliha energije kako bi se suprotstavila Hutima", prenosi AP.

Ponovljeni napadi Huta će uticati na "proizvodne kapacitete Kraljevine i njihovu sposobnost da ispuni svoje obaveze", dodaje se u saopćenju i napominje da bi to  ugrozilo "sigurnost i stabilnost snabdijevanja energentima na globalnom tržištu".

Referentna cijena sirove nafte Brent iznosila je preko 112 dolara po barelu u ponedjeljak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti