WTO: Rat u Ukrajini će prepoloviti rast globalne trgovine

05.04.2022. 08:15 / Izvor: Agencije
WTO

Okonjo-Iweala je navela da će zbog poremećaja u snabdijevanju hrana poskupjeti, dodajući da "strahuje da je na pomolu prehrambena kriza".

"Svjetska trgovinska organizacija (WTO) srezala je prognozu rasta globalne trgovine za ovu godinu sa 4,7 na 2,5 posto zbog rata u Ukrajini i sankcija povezanih s tim sukobom", saopćila je direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala.

Smanjenje projekcije je, također, povezano s kontinuiranim problemima u globalnom lancu snabdijevanja, koji su počeli prije dvije godine kao rezultat pandemije korona virusa.

Okonjo-Iweala je navela da će zbog poremećaja u snabdijevanju hrana poskupjeti, dodajući da "strahuje da je na pomolu prehrambena kriza".

Za BBC je rekla da su Rusija i Ukrajina, mada učestvuju sa samo oko 2,5 posto u svjetskom izvozu robe, "vrlo, vrlo važne u određenim sektorima", prenosi Tanjug.

"Na prvom mjestu je, naravno, zabrinutost za narod Ukrajine, koji je raseljen i koji nema dovoljno hrane za jelo", kazala je ona.

Velike posljedice po globalnu ekonomiju

Istakla je da će globalna ekonomija "pretrpiti ozbiljne posljedice" i da će nestašice i utjecaj "ograničenja u snabdijevanju hranom" naročito osjetiti siromašnije zemlje.

Isporuke mnogih prehrambenih proizvoda, uključujući pšenicu i kukuruz, pogođene su nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Industrijske organizacije upozoravaju da se Evropska unija bori s nestašicom suncokretovog ulja.

Ukrajina u globalnom izvozu ima udio od 46,9 posto, a Rusija 29,9 procenata, prema S&P Globalu, ali pošto su ukrajinske luke zatvorene izvoz nije moguć.

"Zaista sam zabrinuta zbog moguće gladi, posebno u siromašnim zemljama", rekla je Okonjo-Iweala, pri čemu je, kao bivša ministrica finansija Nigerije, uzela za primjer Akriku, u kojoj 35 od 55 zemalja uvozi pšenicu i druge žitarice iz Rusije i Ukrajine, a 22 zemlje uvoze đubrivo.

Prema njenim riječima, podaci Afričke razvojne banke pokazuju da su cijene hrane u mnogim zemljama sada već porasle za 20 do 50 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti